Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Professor Sverker Jagers är ny styrelseledamot vid institutet för framtidsstudier och hoppas att han kan vara med och uppmuntra till att miljöpolitiken kommer högre upp på agendan. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleprofessor ersätter Hans Rosling

Publicerad: 17 september 2014

Sverker Jagers, professor vid Luleå tekniska universitet, har av regeringen blivit utsedd till ny styrelseledamot vid institutet för framtidsstudier. I styrelsen ersätter han den välkände framtidsforskaren Hans Rosling.

– Men som tur är behöver jag inte ersätta honom som föreläsare och estradör, säger Sverker Jagers om den prisbelönte professorn i internationell hälsa som rönt stor uppmärksamhet med sina föredrag om global välfärd.

Undvika otrevliga överraskningar

Institutet för framtidsstudiers främsta uppgift är att peka ut problemen Sverige och omvärlden kan tänkas stå inför i framtiden.

– Det är viktigt för att kunna undvika så många otrevliga överraskningar som möjligt. Institutet har också lämnat väsentliga bidrag på flera samhällsområden genom åren, till exempel kring framtida åldersfördelning och utvecklingen i sysselsättningsfrågor, säger han

Miljöpolitik på agendan

Sverker Jagers som är professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet har en lång forskargärning bakom sig. Hans forskningsområde är inriktat mot miljö och naturresursfrågor vilket han tror passar institutets framtidsprofil.

– Miljöfrågorna kommer i alla fall inte bli mindre aktuella fram över. Förhoppningsvis kan jag vara med och uppmuntra till att miljöpolitiken kommer högre upp på agendan.

Ser ljust på framtiden

Även om framtidens utmaningar är många menar Sverker Jagers att det är just inom hans eget forskningsområde som de största insatserna kommer att behövas.

– Hur samhället ska anpassas till en framtid med betydande klimatförändringar är en extra viktig fråga. En avgörande aspekt på detta är hur kostnaderna för anpassningarna ska fördelas så att inte bara de rika länderna lyckas, utan också de fattigaste, som dessutom har minst ansvar för problemen, säger Sverker Jagers som trots allt ser ljust på framtiden.

– Jag är i grunden en positiv människa och tror nog att vi kan lösa många av våra gemensamma problem, givet att vi är beredda att ta de kostnader det innebär att lösa eller undvika dem, säger han.