Hoppa till innehållet

Rösträtten 100 år – ett beslut värt att fira

Publicerad: 24 maj 2019

Den 24 maj 1919 tog riksdagen det första riktiga beslutet om att införa lika rösträtt. – Det var ett viktigt demokratiskt genombrott, som innebar att kvinnor för första gången fick politisk rösträtt, säger Josefin Rönnbäck, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet.

Den 24 maj 1919 tog riksdagen beslutet som gav kvinnor rätt att rösta, och hundraårsdagen är en del i riksdagens jubileumsfirandet av demokratin. 

Luleå tekniska universitet hissar flaggorna på alla sina orter under fredagen. Universitetsbiblioteket har en bokutställning på temat och den 29 maj håller Josefin Rönnbäck en föreläsning tillsammans med Karin Tjernström, arkivarie vid Norrbottens museum på Vetenskapens hus. De berättar om vägen till demokrati och kvinnorna som format det norrbottniska samhället.

De historiska tillbakablickarna har enligt Josefin Rönnbäck en viktig funktion. 

– Vägen dit har varit krokig, och demokratiska rättigheter har inte trillat ned från himlen, utan det är rättigheter som många människor kämpat för. Det är viktigt att den kampen inte faller i glömska – det som vi ser som självklarheter idag har inte alltid varit det. 

Resultatet av många års arbete

En anledning till att beslutet kunde fattas var att människor drivit frågan om rösträtt helt utomparlamentariskt under många år, säger hon. En viktig aktör var Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR, som grundades runt sekelskiftet och samlade kvinnor från olika klasser, med olika ideologiska övertygelser. 

– Det var möjligt efter närmare fyrtio motioner, två propositioner, två utredningar och kanske framför allt tjugo års organiserad kamp. Dessutom blev kvinnor valbara till riksdagen.

I media

Relaterat material

Kontakt

Josefin Rönnbäck

Josefin Rönnbäck, Universitetslektor

Telefon: 0920-491406
Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle