Carina Lundmark
Carina Lundmark, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet. Foto: Lars Andersson

Temadag med dagsaktuell agenda

Publicerad: 10 november 2014

På onsdag anordnas en säkerhetspolitisk temadag på Vetenskapens hus i Luleå. Arrangörer är Folk och Försvar och enheten för statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

– Det här är ett återkommande och mycket uppskattat inslag bland våra lärare och studenter. Vi statsvetare har haft förmånen att få samarrangera liknande temadagar med Folk och Försvar i många år, det är faktiskt nionde året i rad som vi kan erbjuda evenemanget till alla intresserade, säger Carina Lundmark biträdande professor vid Luleå tekniska universitet.

Aktuella frågor på agendan

Inslagen på temadagarna har varierat från år till år och temat för onsdagens arrangemang är säkerhetspolitik, klimatförändringar och knappa resurser. Frågor som är minst sagt aktuella i dessa dagar.

– Den senaste tidens utveckling med militära insatser för ubåtsjakt i svenskt vatten har helt klart lyft de säkerhetspolitiska frågorna högre upp på dagordningen. Det märker vi inte minst på våra studenter, säger Carina Lundmark.

Klimatfrågorna ett återkommande inslag

Även klimatfrågorna har varit ett återkommande inslag på de föregående arrangemangen.

– Också där är tajmingen extra bra i år då den senaste delrapporten från FN:s klimatpanel nyligen presenterades och det gör att vi kan koppla den internationella debatten om utsläppsmål till den nationella diskussionen om åtgärder kring allt från energieffektivisering till miljöavgifter på flyg och fossilfria fordon, berättar Carina Lundmark.

Arrangemanget är kostnadsfritt och pågår från 09.00 till 15.00 på Vetenskapens hus onsdagen den 12 november. Temadagen riktar sig särskilt till studenter men alla intresserade är välkomna.

Carina Lundmark

Lundmark, Carina - Biträdande professor

Organisation: Statsvetenskap, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Rum: A314 - Luleå»