Hoppa till innehållet

Välbesökt när valanalys presenterades

Publicerad: 20 september 2018

Idag släpps den unika valanalysen Snabbtänkt, där 80 forskare från svenska och utländska universitet reflekterar kring det svenska valresultatet 2018. Charlotta Söderberg och Simon Matti, universitetslektor och professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, har ställt sig frågan om Norrbotten blivit ”mindre rött”?

– Vi svarar både ja och nej. Nej, eftersom 42 procent av norrbottningarna valde att lägga sin röst på Socialdemokraterna i riksdagsvalet, vilket innebär att Socialdemokraterna har det starkaste väljarstödet i Norrbotten. Dessutom är socialdemokraterna fortsättningsvis det största partiet i 13 av 14 Norrbottenskommuner, säger Charlotta Söderberg.

– Samtidigt finns det vissa trender som visar på att Norrbotten är på väg att bli mindre rött. Vi ser tydliga väljartapp i samtliga val, alltså tydliga minskningar av röster till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – med några få undantag. Tidigare bytte väljare från Socialdemokraterna till Vänsterpartiet, men det gör de inte idag. Istället går väljarströmmarna till Sverigedemokraterna och Norrbottens sjukvårdsparti. Om man tittar på hur norrbottningarna har sina partisympatier så ser vi också att de allra trognaste socialdemokratiska väljarna finns i åldersgruppen 65 plus. Det gör att man funderar på hur framtiden ser ut, säger Simon Matti.

Statsvetarna presenterade sin valanalys "Det röda Norrbotten – inte längre så rött?” i Vetenskapens hus i Luleå under torsdagen. 

I media