Hoppa till innehållet
Avdelningsdagar strömning-exp mek älvkarleby 2017.jpeg
Avdelningen för strömningslära och experimentell mekanik vid Kungsrännan i Älvkarleby. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Avdelningsdagar i Älvkarleby

Publicerad: 17 augusti 2017

Som en del i samarbetet med Vattenfall inom bland annat Svenskt Vattenkraft Centrum (SVC) och StandUp for Energy besökte avdelningen för strömningslära och experimentell mekanik Vattenfall Research and Development (VRD) 14-15 augusti 2017.

Värd för besöket var Patrik Andreasson som också är adjungerad professor på strömningslära vid Luleå tekniska universitet. Som en aktivitet visades VRDs mycket välutrustade laboratorium där kanske den största attraktionen kommer att bli Kungsrännan som är under uppbyggnad, se bild. I rännan kommer det, bland annat, att bli möjligt att testa anordningar för fiskvandring i stor skala och med riktig fisk. Andra attraktioner är en skalmodell av flödet genom och runt kraftstationen i Lilla edet, en turbinrigg och en 17 m lång vattenränna med mycket skrovliga väggar. Vitsen med rännan är att undersöka hur strömningen beter sig i detta fall jämfört med en slät yta.

Det var också en mini-workshop mellan avdelningen och intresserade forskare från VRD och diskussioner om hur ämnena Experimentell mekanik och Strömningslära ska utvecklas tillsammans och var för sig. Besöket avslutades med att Mats Billstein, VRD, på ett mycket intressant sätt visade vattenkraftverket i Älvkarleby.

Ett stort tack till Patrik Andreasson och kollegor för två mycket bra dagar.