Emelie_Wibron_LTU
Emelie Wibron, doktorand vid ämnet strömningslära, Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson.

”Min forskning handlar om kylning av datacenter”

Publicerad: 6 oktober 2015

Emelie Wibron spelar innebandy i IKSU och är ny doktorand på strömningslära vid Luleå tekniska universitet. Här berättar hon om sin forskning och hur hon lyckas kombinera forskarstudier med elitidrott.

Hej Emelie! Var kommer du från?

– Jag är från Sundsvall, men flyttade till Umeå när jag började gymnasiet.

Vad läste du efter gymnasiet?

– Jag började läsa på civilingenjörsprogrammet teknisk fysik vid Umeå Universitet. Efter tre år bestämde jag mig för att ta ut en kandidatexamen istället och började på masterprogrammet i tillämpad mekanik vid Chalmers. Jag fokuserade på strömningslära eftersom det är det ämne som har intresserat mig allra mest under studietiden.

När började du på Luleå tekniska universitet?

– Jag skrev mitt examensarbete vid Luleå tekniska universitet under våren 2015. Då använde jag mig av CFD-simuleringar för att utvärdera olika metoder för att kyla serverrum i ett datacenter. Jag började som doktorand på ämnet strömningslära i augusti.

Vad kommer du att forska inom?

– Jag kommer att fortsätta inom det område jag gjorde mitt examensarbete, det vill säga kylning av datacenter. Exakt vilken riktning projektet kommer ta är än så länge lite oklart.

Vad är det som gör ditt ämne intressant?

– Antalet datacenter i världen ökar hela tiden och de står tillsammans för en enorm elförbrukning. Därför är det viktigt att försöka se till att både de datacenter som redan finns och de som kommer byggas framöver är energieffektiva i så stor utsträckning som möjligt.

Vad var det som lockade med att bli doktorand?

– Framförallt så ville jag fördjupa mig ännu mer inom strömningslära och jag trivdes väldigt bra på Luleå tekniska universitet under vårterminen när jag gjorde mitt examensarbete här. Att det dessutom fungerar utmärkt att kombinera med innebandyn är naturligtvis ett stort plus.

Du jobbar i Luleå, men spelar innebandy i Umeå?

– Jag är uppe i Luleå några dagar varje vecka. Men jag bor fortfarande kvar i Umeå, så resterande del av veckan arbetar jag på distans därifrån.

Berätta om din elitkarriär, du spelar med IKSU och har också spelat i landslaget. Vilka mål har du?

– Nu gör jag min sjätte säsong i IKSU. Det har resulterat i bland annat ett SM-guld och tre SM-silver. I fjol åkte vi  ut i semifinal, så det stora målet just nu är att vinna SM-guld den här säsongen. Det är dessutom VM med landslaget i december och det skulle naturligtvis vara väldigt kul att få vara med där, där målet också är att vinna guld.

Hur gör du för att hinna med både forskarstudier och innebandy?

– Jag har alltid varit väldigt ambitiös både när det gäller studier och innebandy. Med bra planering så går det bra att kombinera, och jag lyckas oftast ha full fokus på det jag ska göra för stunden trots att det kan verka stressigt ibland. Jag blir snabbt rastlös om jag har lite att göra, så jag är van vid att kalendern är fullbokad.