Professorer får prestigefyllt STLE-pris för tredje gången

Publicerad: 17 juni 2019

Ett framgångsrikt forskningssamarbete mellan Lars-Göran Westerberg, professor i strömningslära, och Erik Höglund, professor i maskinelement, har lett till den tredje utmärkelsen från STLE, världens största tribologiorganisation.

Priset är STLE Frank P. Bussick Award för bästa publikation gällande tätningar i den framstående tidskriften STLE Tribology Transactions.

– Det känns hedervärt och roligt att bli uppmärksammad av forskarkollegiet, särskilt av en så pass respekterad organisation som STLE (Society of Tribologists and Lubrication Engineers). Jag ser det som en bekräftelse på att vår forskning håller hög kvalitet säger Lars-Göran Westerberg, professor i strömningslära vid Luleå tekniska universitet.

Det är tredje gången som Lars-Göran Westerberg och Erik Höglund får en utmärkelse av STLE, och andra gången de tilldelas F.P. Bussick Award – första gången skedde 2014. Forskningen bakom publikationen har den här gången skett i samarbete med en polsk forskargrupp från Wroclaw, främst Jan Duenas som Lars-Göran Westerberg varit handledare för.

– Arbetet handlar om att förstå strömningen inuti labyrinttätningar som används i många applikationer, t.ex. i transport- och rullband i gruvor. Det är en del av ett övergripande område inom modellering och visualisering av deformationen av icke-Newtonska medier – vilket i tribologitillämpningar är smörjfett. Det är ett område som vi etablerat sedan omkring 2009 där jag skulle säga att vi är ganska unika, säger Lars-Göran Westerberg, och fortsätter med att förklara forskningen mer ingående:

– Smörjfett används som smörjmedel i många applikationer, som kullager och växlar – i allt från gräsklippare till vindkraftverk, transportband och bilar. Kullager tätas för att det inte ska komma in smutspartiklar i lagret som då annars kan förstöras. Tätningen förhindrar också läckage. Labyrinttätningar gör det svårare för smutspartiklar att nå själva lagret då partiklarna måste ta en lång och krånglig väg p.g.a. utformningen av lagret – vilket är särskilt bra i miljöer med mycket damm i luften. Konstruktionen gör att friktionen också minskas. För att förstå tätningens funktion är det viktigt att förstå hur smörjfett rör sig i tätningen. Smörjfett är ett komplext semi-solitt material, vilket beroende på belastning (skjuvning) kan bete sig som en fast geléliknande kropp, eller flöda som olja. Arbetet handlade om att visualisera fettets deformation i tätningen. Fettet i sig är ett standardfett som används i smorda lager.

Lars-Göran Westerberg, Professor

Organisation: Strömningslära, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik