Arbetsgivare mötte lärarstudenter

Publicerad: 25 maj 2016

Luleå tekniska universitets lärarstudenter fick i veckan chansen att knyta kontakter med presumtiva arbetsgivare då universitetet anordnade rekryteringsdag.

– Det här är första gången vi ordnar något liknande och vi hoppas att både arbetsgivare och våra lärarstudenter kan knyta kontakter som blir värdefulla i framtiden. Det råder en stor brist på lärare och förskollärare i de två nordligaste länen och det här är ett komplement till kommunernas egna rekryteringsinsatser, säger Lena Nyström, universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitet.

Får träffa arbetsgivare

Via kommunförbundet Norrbotten och Region Västerbotten bjöds kommunala och fristående huvudmän in från landets två nordligaste län, men även rekryteringsföretag som Student Consulting.  Ett utmärkt tillfälle för lärarstudenterna att bekanta sig med den framtida arbetsmarknaden.

– Den här dagen ger studenterna chansen att träffa arbetsgivare utanför sin egen kommun, och jämföra anställningsvillkor och andra förutsättningar som behöver beaktas. Det finns också möjlighet att höra sig för om vikariepooler men också sommarjobb i förskole- och fritidsverksamheterna, säger Lena Nyström.

Behövs ett särskilt event

Rekryteringsdagar som denna har tidigare saknats för universitetets lärarstudenter och Lena Nyström är glad att studenter och arbetsgivare nu har ett forum att mötas i.

– Luleå tekniska universitets arbetsmarknadsmässor vänder sig inte till de arbetsgivare som våra lärarstudenter kommer att jobba hos och därför behöver vi ett särskilt event där våra studenter och deras blivande arbetsgivare inom skola och förskola kan mötas.

Thomas Knutsson

Thomas Knutsson, verksamhetsutvecklare, Bodens Kommun

– Vi är här för att vi behöver synas. Boden växer och vi behöver mer arbetskraft. Vi hoppas på några konkreta anställningar men kanske framför allt skapa ett nätverk inför framtiden.

Åsa Jakobsson

Åsa Jakobsson, rektor grundskola F-9, Överkalix

– Vi tycker det är ett viktigt sätt för oss att visa upp oss, att studenterna ska se att vi finns. Sen vill vi också göra dem uppmärksamma på att det finns bra möjligheter till en god karriär och löneutveckling i Överkalix. Vi erbjuder till exempel dubbla löner månad 2 och 14.

Åsa Åström

Åsa Åström, student grundlärare 4-6, Luleå

– Jag är här för att jag snart går ut och vill ha ett jobb. För mig är det en självklarhet att vara med här. Det har varit bra föreläsningar och möjligheten att få träffa representanter från kommunerna har varit jättebra. Det verkar finnas ett stort behov av arbetskraft.

Peter Ohlsson

Peter Ohlsson, rektor Nya läroverket, Luleå

– Vi vet att det blir en kommande lärarbrist och vi vill fortsätta ha 100 procent behörighet. Det här är ett sätt för oss att få möta och skapa en första kontakt med duktiga blivande lärare. För oss känns det här superviktigt och vi kommer vara här varje år det arrangeras.