Lena Manderstedt Annbritt Palo
Lena Manderstedt och Annbritt Palo har doktorerat inom svenska. Foto: Emma Bergström Wuolo

Få kvinnor skriver egen historia

Publicerad: 6 mars 2015

Att en kvinnlig karaktär i filmer eller böcker tillåts styra bilden av sig själv är ovanligt. Det menar forskarna Annbritt Palo och Lena Manderstedt, från Luleå tekniska universitet, som på Internationella kvinnodagen föreläser om ämnet och tipsar om några tänkvärda exempel.

else-marie.jpg

Kvinnliga rollfigurer i film och böcker målas ofta upp med hjälp av hår, ögonfärg och kropp. När män skildras får vi istället veta hur de tänker och känner.

– Det finns en konvention att kvinnor beskrivs utifrån och män inifrån, oavsett vilket kön författaren har, säger Annbritt Palo.

Bland kvinnor och troll

Tillsammans med kollegan Lena Manderstedt ger hon en populärvetenskaplig föreläsning om kvinnobilder i film och litteratur. Föreläsningen är del av temadagen Bland kvinnor och troll som ordnas på Vetenskapens hus i Luleå.

Ett normbrytande exempel som kommer att diskuteras under föreläsningen är barnboken Else-Marie och småpapporna av Pija Lindenbaum. Huvudrollen innehas av barnet Else-Marie som får sällskap till fritids av sina sju småpappor. Småpapporna räcker henne till midjan och rör sig i grupp.

– Det blir en spännande maktförskjutning, både på grund av att Else-Marie är större än papporna och att de är så många, säger Annbritt Palo.

mordarens_apa.jpg

Apa talar utan prat

Att kvinnor framställs som tysta eller utan röst är inte ovanligt, menar Annbritt Palo. Men det finns uppfriskande exempel på att kvinnor i litteratur och film får berätta sin egen historia. Dit hör Christina Herrströms Tusen gånger starkare och förra årets Lilla Augustpristagare Jakob Wegelius. I den andra av hans ungdomsböcker om Sally Jones (Legenden om Sally Jones och Mördarens apa) berättar huvudpersonen historien – trots att hon inte talar själv.

– I och med att hon är en apa pratar hon inte, men det är ändå hon själv som berättar historien. Sally Jones är en kvinnovarelse, men definierar främst sig själv som maskinist, mekaniker och hantverkare, säger Annbritt Palo.

Kontaktpersoner

Annbritt Palo

Annbritt Palo, Universitetslektor, Utbildningsledare Fristående kurser, Språk fristående och valbara kurser

Telefon: 0920-492513
Organisation: Svenska med didaktisk inriktning, Pedagogik språk och Ämnesdidaktik, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Lena Manderstedt

Lena Manderstedt, Universitetslektor

Telefon: 0920-491962
Organisation: Svenska med didaktisk inriktning, Pedagogik språk och Ämnesdidaktik, Institutionen för konst, kommunikation och lärande