Hoppa till innehållet
Papper
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Billigare och finare papper med ultraljud

Publicerad: 19 november 2015

Forskare inom Teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet arbetar för att minska energiförbrukningen vid framställning av papper. Med hjälp av ultraljud kan processen bli energieffektivare och öka kvaliteten på det papper som produceras.

Örjan Johansson, docent vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet, arbetar med projektet.

–  Potentialen för denna nya teknik kan bli mycket omfattande - bara i Sverige står pappersbruken för cirka tre procent av den totala energianvändningen, säger Örjan Johansson.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Källa: LTU
Foto: Taraka Rama Krishna Pamidi

Ovan: Kavitationsreaktor för fibrillering av cellulosafibrer. I exemplet ovan visas hur ett aluminiumfolie perforeras inom någon sekund av kavitationsbubblor genererade av ultraljud.

För att uppnå de önskade effekterna har man byggt en ultraljudsreaktor. I reaktorn skapas en ljudvåg med så hög amplitud att det uppstår kavitationsbubblor som vanligtvis bildas av små gasbubblor som finns naturligt i vatten.

–  Ultraljudet används för att skapa något som kallas transient kavitation. Kavitation betyder hålrum. Detta innebär att man bearbetar pappersmassans fibrer med chockvågor som skapas av kollapsande kavitationsbubblor med olika storlek. Genom optimering och noggrann styrning kan denna teknik spara energi i en annars mycket energikrävande process, säger Örjan Johansson.

Projektet "Energieffektivisering genom flödesexciterad, resonansförstärkt och ultraljudskontrollerad kavitation" bedrivs i samarbete med ÅF, Innventia, Mittuniversitetet, SCA, Holmen och Stora Enso och finansieras av Energimyndigheten.

Örjan Johansson

Johansson, Örjan - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491386

Taggar