Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Doktorand vinner pris på konferens för europeisk pappersindustri

Publicerad: 17 december 2021

Taraka Rama Krishna Pamidi, doktorand inom teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet, vann ett fint pris på den årliga konferensen Paper & Beyond för europeisk pappersindustri.

Taraka Rama Krishna Pamidis projekt Energy Efficient Treatment of Cellulose Fibers by Ultrasound Controlled Cavitation blev ett av de tre vinnare i kategorin Blue Sky Young Researchers Innovation Award som syftar till att främja unga forskare verksamma inom pappersindustrins värdekedja från skogsförvaltning via industriella processer till färdiga produkter.

Taraka Rama Krishna Pamidi - Diploma

– På grund av begränsade fossila bränslen och stigande energikostnader har energibesparing blivit allt viktigare inom pappersmassaindustrin. Mitt fokus ligger på hur man kan bli mer energieffektiv i massabearbetningen. Den föreslagna metoden är baserad på ultraljudskontrollerad kavitation och visar lovande resultat för en mer energieffektiv raffineringsprocess, säger Taraka Rama Krishna Pamidi.

Vinnarna får möjligheten att besöka ett företag eller pappersbruk i en annan del av Europa än deras normala hemvist. De ges också möjligheten att få presentera sina projekt inför globala skogsindustrier och dess chefer vid CEO Roundtable, organiserat av ICFPA (International Council of Forest & Paper Associations).

– Detta pris ger mig spännande nya kontakter och kommer att hjälpa mig i min framtida karriär, säger Taraka Rama Krishna Pamidi.

Kavitation är uppkomsten av kaviteter (hålrum) i vätskor i form av bubblor där vätskan övergått i gasform genom att det statiska trycket i vätskan sjunker. Vätskan "kokar" d.v.s. övergår lokalt i gasform. Kavitation förekommer aldrig renodlad utan är alltid en blandning av gasbildning, inlöst luft i vätskan som frigörs och expansion av inblandade luftbubblor i vätskan. / Wikipedia

Taraka Rama Krishna Pamidi

Taraka Rama Krishna Pamidi, Forskare

Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser