Energieffektiv nedbrytning av PFAS i förorenat vatten genom hydrodynamisk och akustisk kavitation. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ljudvågor testas för nedbrytning av PFAS

Publicerad: 27 januari 2021

Forskare inom avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet testar olika tekniker för nedbrytning av det giftiga ämnet PFAS. Nu tar man hjälp av forskare från ämnet teknisk akustik för att undersöka om ultraljudskontrollerad kavitation kan ge en effektiv nedbrytning av PFAS.

När vätskor utsätts för ultraljud skapas och kollapsas vibrerande bubblor, ett fenomen som kallas kavitation. PFAS är ett miljögift som kan framkalla cancer och leverskador och är extremt svårnedbrytbart.

Örjan Johansson är professor i teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet.

– Hypotesen är att PFAS-molekylkedjor samlas i mikrobubblor i vattnet och genom att kollapsa dessa kavitationsbubblor med högintensivt ultraljud skapas extremt höga tryck och temperaturer, vilket ger upphov till nedbrytning och oskadliggörande av molekylkedjorna, säger Örjan Johansson, professor inom teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet.

Utmaningen är att skapa en energieffektiv metod som går att tillämpa i industriell skala. För bästa resultat krävs optimering av flödesförlopp och ultraljudets intensitet och frekvensinnehåll i relation till den substans som ska behandlas.

Örjan Johansson

Örjan Johansson, Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser