Miljövänlig ny metod för tvätt av kläder undersöks

Publicerad: 16 oktober 2020

Forskare inom teknisk akustik på Luleå tekniska universitet kommer i samarbete med företaget Ozoneair att utveckla en helt ny och revolutionerande metod för tvätt. Genom att kombinera ozon och ultraljud i en så kallad tvättboll hoppas man frigöra ”superkrafter” som gör tvätten extra ren på ett miljövänligt sätt.

– Visionen är en effektiv tvättmetod som både minskar energiförbrukningen och behovet av tvättmedel. Tekniken kan bli en världsnyhet, säger Örjan Johansson, professor inom teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet.

Två beprövade tekniker i unik kombination

Ozon skyddar oss mot farlig UV-strålning men har också en renande kraft. Ozonmolekylen som består av tre syreatomer är en stark oxidant som bland annat används för att rena dricksvatten och sanera textilier i vården. Även ultraljud (högfrekventa ljudvågor) används för tvätt av till exempel instrument i vården i så kallade ultraljudstvättar.

– Var för sig är ozon och ultraljud beprövade tekniker för effektiv rengöring. Men kombinationen är helt ny, säger Örjan Johansson.

Hemlig design

Hur tvättbollen fungerar tekniskt är än så länge en hemlighet, men Örjan Johansson kan avslöja att ultraljudet kommer att skickas ut från bollens skal via högfrekventa vibrationer medan mikrometersmå ozonbubblor sänds ut via en ampull.

Förhoppningen är att den nya kombon ska tvätta våra kläder både mer effektivt och skonsamt än vanliga tvättmedel.

Örjan Johansson
Örjan Johansson är professor i teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet.

– Med de här teknikerna finns potentialen att tvätta extremt rent på mikronivå med ett minimum av tvättmedel, avslutar Örjan Johansson.

Örjan Johansson

Örjan Johansson, Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser