Arne Nykänen, docent vid Luleå tekniska universitet 2017
Arne Nykänen, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet 2018 Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

SFF finansierade projekt om VR-ljud

Publicerad: 23 januari 2020

Arne Nykänen, biträdande professor inom teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet, fick finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, genom deras program för Strategisk mobilitet.

Berätta lite om detta projekt

– Vi använde teknik från datorspelvärlden och kombinerade den med byggnadsakustiska modeller för att ljudsätta VR-modeller av byggda miljöer. På det sättet blir det möjligt att lyssna på ljudmiljöer innan de finns. Modellerna ska användas för att ge bättre förståelse för hur olika lösningar påverkar ljudmiljöer när beslut ska fattas i byggnads- och infrastrukturprojekt. Jag jobbade med detta under ett år på Tyréns.

Har du några råd till andra som ska söka finansiering från SFF strategisk mobilitet?

– Strategisk mobilitet uppmuntrar forskarrörlighet mellan industri och akademi. SSF finansierar forskning som är strategiskt viktig för Sveriges framtida konkurrenskraft. Det är därför viktigt att framhålla hur ditt projekt kommer att bidra till Sveriges konkurrenskraft. Det är också viktigt att visa att du som söker har strategiskt viktig kompetens som saknas hos mottagande företag/institution, och att den mottagande miljön ger unika förutsättningar för dig att utvecklas. Utbytet kan gå både från universitet till företag och från företag till universitet. Vi har tidigare också haft en gästforskare i vår grupp från Ericsson finansierad av Strategisk mobilitet. Det gav oss många spännande idéer och ny kunskap. Om du inte vill söka själv för att jobba i industrin är det en god idé att uppmuntra samarbetspartners i industrin att söka för att kunna jobba ett år på Luleå tekniska universitet.

Vad arbetar du med nu?

– Jag fortsätter att jobba med integrering av ljudteknik från datorspelsvärlden i nya tillämpningar. Just nu jobbar jag tillsammans med Volvo Construction Equipment. Vi forskar kring hur ljudfeedback påverkar beteendet hos lastmaskinsoperatörer. Vi använder programvaror och teknik från datorspel för att designa och provköra olika ljudfeedback både i simulatorer och i verkliga maskiner. Målsättningen är att hjälpa operatörerna att köra tids- och energieffektivare.

Arne Nykänen

Arne Nykänen, Biträdande professor

Telefon: 0920-492139
Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Jenny Kajberg

Jenny Kajberg, Chef GO, Specialist-forskningsfinansiering

Telefon: 0920-493384
Organisation: Externfinansiering, Verksamhetsstöd

Taggar