Ultraljudsteknik ska ge godare juice

Publicerad: 19 april 2021

Med användning av ultraljudsteknik hoppas forskare vid Luleå tekniska universitet kunna producera fruktjuice utan tillsatser. Målsättningen är att skapa en industriell framtagningsprocess som bibehåller fruktråvarans unika karaktär och en juice med naturlig doft och smak.

Det finns naturligtvis juicer helt naturligt framställda och helt utan tillsatser men med denna teknik vill man förbättra processen inom segmentet för industriellt producerad juice. Det handlar om en gårdsnära och relativt småskalig process med en containerlösning som ställs ute hos fruktleverantören.

– När vätskor utsätts för ultraljud skapas och kollapsas vibrerande bubblor, ett fenomen som kallas kavitation. Vårt fokus ligger på ultraljudsbehandling av vegetabiliska råvaror och frukter som ingår en processkedja för juicetillverkning, säger Örjan Johansson, professor i teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet.

Projektet syftar till att bibehålla smak och näringsämnen  Foto: Creative Commons
Målsättningen är att skapa en industriell framtagningsprocess som bibehåller fruktråvarans unika karaktär och en juice med naturlig doft och smak. Foto: Creative Commons

Med ultraljudsbehandling kan hygienkraven klaras utan pastörisering. Juicen värms bara till 55 grader istället för 80 grader vilket gör att smakämnen och näringsämnen bibehålls. Processen ska ske i ett slutet system som minimerar oxidation vilket i sin tur gör att juicen bibehåller sin ljusa färg och inte blir den klassiskt tefärgade äppeljuicen. Processen blir receptstyrd och specialanpassad för olika äppelsorter.

– Vi samarbetar med Innovativa Drycker Balsgård AB, initiativtagare till detta projekt som finansieras av European Innovation Partnership, säger Örjan Johansson.

Med denna teknik kan man även ge ett nyproducerat vin smaken av att ha lagrats en längre tid.

Örjan Johansson

Örjan Johansson, Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser