Daniel Hedman årets lärare 2017
Daniel Hedman, doktorand i tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet, får teknologkårens pris som bästa lärare 2017. Foto: Hanzhu Zhang. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets lärare inspirerar med sin forskning

Publicerad: 20 november 2017

Teknologkårens pris till bästa lärare 2017 tilldelas Daniel Hedman, doktorand i tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet. Här berättar han om sin lärarroll och sin forskning, och om varför han valde den akademiska banan.

– Det känns fantastiskt att få priset! Jag hade aldrig förväntat mig att få utmärkelsen som årets lärare. Det känns väldigt kul att veta att mina studenter uppskattar mig som lärare och nu är jag extra motiverad tills nästa gång jag ska undervisa. Jag vill tacka alla mina tidigare studenter som nominerade mig, säger Daniel Hedman, som undervisar på kurserna Mekanik II och Fysik 1, samt handleder studenter som arbetar med projekt och exjobb.

Uppskattar kluriga frågor

Årets lärare arbetar också som doktorand i tillämpad fysik, och han lyckas kombinera de båda rollerna på bästa sätt genom att kunna förmedla sitt engagemang för forskningen också i klassrummet. Och han gillar när studenterna sätter honom på prov.

– Det bästa med att jobba som lärare är interaktionen med studenterna. Jag blir alltid positivt överraskad av studenternas kluriga frågor som tvingar mig att tänka till. Det är härligt när studenterna löser ett svårt problem genom att kombinera egna idéer tillsammans med den kunskap de lärt sig i kursen.

Viktigt att visa intresse

Daniel Hedman tycker det är viktigt att visa intresse för det ämne man undervisar i, även om det skiljer sig från ens forskningsområde. Sedan gäller det att ge studenterna lagom mycket hjälp, men att de i slutändan själv måste hitta den kunskap som de behöver för att lösa nya problem som de stöter på.

Nils Almqvist, biträdande professor i experimentell fysik, är en lärarkollega som betytt mycket för Daniel.

– Nils har varit min förebild och mentor ända sedan jag började undervisa. Han delar gärna med sig av sin pedagogiska kompetens och tar gärna emot förslag på nya idéer för kursen Mekanik II som vi undervisar tillsammans i. Så tack Nils!

Fysik och datorer lockade

Det som gjorde att Daniel Hedman valde den akademiska banan är att han alltid varit intresserad av vetenskap, särskilt fysik.

– När universitetet sökte doktorander till tillämpad fysik var det självklart för mig att söka dit! Speciellt eftersom tjänsten handlade om att utföra numeriska simuleringar, vilket passar perfekt med mitt andra stora intresse – datorer.

Daniel Hedman tillhör avdelningen för materialvetenskap där man utför forskning på nya spännande material som högentropilegeringar för extrema tillämpningar, 3D-printat titan för rymdapplikationer och nya nanomaterial för nästa generations solceller.

Använder Sveriges snabbaste datorer

– I mitt forskningsprojekt undersöker jag tillväxten av enkelväggiga kolnanorör tillsammans med min handledare, professor Andreas Larsson. Jag använder mig av täthetsfunktionalteori, vilket är avancerad modellering baserad på kvantmekanik, tillsammans med Sveriges snabbaste superdatorer för att undersöka hur stabiliteten hos dessa kolnanorör samt hur deras interaktion med katalytiska metaller påverkar tillväxten. Det är viktigt att förstå de grundläggande mekanismerna bakom tillväxten av kolnanorör så att man kan styra denna tillväxt för att få kolnanorör men uniforma egenskaper. Lyckas man med detta så kan kolnanorör användas till framtidens material för exempelvis transistorer, solceller, elektriska ledare, rymdhissar med mera!

Daniel Hedman

Hedman, Daniel - Doktorand, Doktorand

Organisation: Tillämpad fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E156 - Luleå»