Andreas Larsson
Andreas Larsson, professor och ämnesföreträdare i tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fysikprofessor får medalj

Publicerad: 26 september 2016

Andreas Larsson, professor och ämnesföreträdare i tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet, har för sin framgångsrika forskning inom avancerade material tilldelats IAAM:s (International Association of Advanced Materials) medalj för 2016.

– Det känns stort. Det är roligt att andra forskare tycker att mitt arbete under de senaste 15 åren har haft betydelse. Att vi också på senare tid publicerat i de högt rankade tidskrifterna Scientific Reports (med LTU-doktoranden Daniel Hedman som förste författare) och Nature Communications hjälper förstås en hel del, säger Andreas Larsson.

Framsteg inom kolnanomaterial

Det är främst inom kolnanomaterial som Andreas Larsson bidragit med forskning. Ett arbete som Andreas och hans kolleger fortsätter med och där det finns stor potential för framtida applikationer, inte minst tack vare kolnanomaterialens utmärkta elektriska egenskaper.

Medaljen från IAAM är för hans ”notable and outstanding contribution in the field of Advanced Materials Science and Technology” och delades ut vid en ceremoni i augusti tidigare i år. Den internationella organisationen IAAM har cirka 5000 medlemmar och är den främsta organisationen inom avancerad materialforskning. Andreas Larsson tror också att medaljen är ett sätt för IAAM att knyta honom närmare till organisationen.

– De vill att jag ska vara med och forma IAAM och förbättra deras konferenser. I år samt nästa år är jag med och arrangerar den årliga konferensen European Advanced Materials Congress i Stockholm. Jag kommer att göra konferensen så givande som möjligt för mig och alla andra deltagare. Det är väldigt roligt att IAAM har gett mig stor frihet och förtroende när det gäller att dra igång och organisera saker.

Andreas Larsson

Larsson, Andreas - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Tillämpad fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E306 - Luleå»