100 miljoner till grundforskning
100 miljoner kr till LTU:s grundforskning: Från vänster: Valeriy Vyatkin, Reza Emami, Andreas Larsson, Javier Martin-Torres och Alberto Vomiero. Foto: Daniel Hedman. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tillämpad fysik får 22 miljoner

Publicerad: 15 december 2016

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Kempestiftelserna och LTU anslår tillsammans 22,5 miljoner kronor till forskningsämnet tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet.

– Det är en stor dag för oss. En satsning över fyra år är lång tid inom forskarvärlden. Vi är många som har kämpat under lång tid för att LTU ska stärka sin grundforskning, och att den satsningen nu belönas med detta anslag är mycket glädjande, säger Andreas Larsson, professor och ämnesföreträdare i tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet.

Anslaget gäller området materialvetenskap på atom- och molekylärnivå och ska användas för nyrekryteringar. Den största delen står Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för, med 12,5 miljoner kronor.

– Vi hoppas att Stiftelsens bidrag till rekrytering av unga, kreativa människor inom grundvetenskapliga discipliner ska fungera som ett bra komplement till universitetets dokumenterade förmåga att bedriva tillämpad, industrinära forskning, säger Göran Sandberg, Stiftelsens verkställande ledamot.

Satsningen på tillämpad fysik är en del av en större satsning på grundforskning på totalt 100 miljoner kronor där bland annat universitetets rymdforskning samt det närliggande ämnet experimentell fysik ingår.

Läs även

Nyheten i media

Bilder från pressträffen

_DSC9320.jpg