Hoppa till innehållet

Tilldelas prestigefyllt pris inom gravitationsforskning

Publicerad: 23 maj 2023

Johan Hansson, professor vid Luleå tekniska universitet, har nyligen tilldelats "Honorable Mention Award" av Gravity Research Foundation, en prestigefylld stiftelse som syftar till att öka förståelsen för gravitation inom den fundamentala fysiken. Denna utmärkelse placerar honom bland en grupp tidigare vinnare som inkluderar Nobelpristagare och världsberömda fysiker.

Gravity Research Foundation, grundad 1948 i USA, främjar forskning för att öka förståelsen för gravitationen, en av de minst förstådda krafterna inom den fundamentala fysiken. Stiftelsens arbete sträcker sig över decennier och har uppmärksammat framstående forskare och deras banbrytande insatser inom området. För Johan Hansson är det självklart en stor ära att bli en del av den exklusiva skaran tidigare vinnare.

Forskning av hög klass

 – Det är väldigt roligt att få det här erkännandet, särskilt med tanke på att så många världsberömda fysiker uppmärksammats av denna stiftelse genom åren. Det är ett bevis på att den forskning jag bedriver håller hög klass, säger Johan Hansson.

Hanssons forskning har fokuserat på gravitationens natur och dess klassiska formulering. Han har visat att gravitationen kan förklaras som en fundamentalt klassisk växelverkan och inte behöver kvantfysik för att beskrivas. Denna insikt har potential att påverka framtida forskning och tillämpningar inom vetenskap och teknologi genom att öppna upp nya perspektiv och möjligheter.

Nya möjligheter

Priset har inte bara stärkt Johan Hanssons personliga uppfattning om vikten av hans arbete, det har också öppnat upp nya möjligheter för framtida samarbeten och projekt inom hans forskningsområde.

 – Det här ger mig en plattform för att fortsätta utforska gravitationens hemligheter och vidareutveckla kunskapen inom detta viktiga fält.

Kontakt

Johan Hansson

Hansson, Johan - Professor

Organisation: Tillämpad fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491072

Taggar