Waterpro 2016 at Luleå University of Technology
Waterpro 2016 på Luleå tekniska universitet Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bästa möjliga praxis för kväve- och fosforrening

Publicerad: 21 december 2016

Övergödning inom jordbruk och gruvdrift ger liknande miljöproblem med läckage av kväveföreningar och fosfor. Inom EU-projektet Waterpro ska nu forskare från hela Europa sammanställa bästa möjliga praxis för rening av kväve och fosfor.

Nyligen hölls ett seminarium vid  Luleå tekniska universitet där intressenter för projektet var inbjudna att komma och lyssna på vad forskarna inom Waterpro arbetar med just nu.

–  Luleå tekniska universitet har stor erfarenhet från forskning för en hållbar gruvdrift med mindre negativ miljöpåverkan. Vi hoppas att våra kunskaper även kan gynna jordbruket, säger Lino Nilsson, doktorand inom Tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet.

Kväve och fosfor är gödningsämnen som bland annat leder till att vattendrag, sjöar och hav växer igen. Algblomning är en känd effekt av problemet.

Waterpro finansieras Inom ramverket för EU satsningen Northern Periphirals and arctic programme. Huvudpartners inom Waterpro är Agri-Food and Biosciences Institute, Lough Neagh Partnership, Luleå Univesity of Technology, Donegal County Council, Savonia University of Applied Sciences, Geological Survey of Finland, Heriot Watt University, Agricultural University of Iceland, Agricultural Agency of Faraoe islands.