Yxsjöberg gruvan i Ljusnarsbergs kommun i Västmanland (Örebro län). Bildkälla: Wikimedia Commons. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

På jakt efter volfram

Publicerad: 9 mars 2016

Nu ska över hundra år gammalt gruvavfall undersökas för att bedöma potentialen att utvinna för Europa kritiska metaller och mineral samt om utvinning är ett bättre alternativ än att efterbehandla området säger biträdande professor, Lena Alakangas, koordinator för det nya forskningsprojektet REMinE.

–  I Sverige kommer vi att undersöka gruvavfall i Yxsjöberg, som ligger i Örebro län, där malmen upptäcktes 1726 och gruvdriften lades ned 1989. I Yxsjöberg bröts koppar och senare metallen volfram som används bl.a. i hårdmetallverktyg, säger Olof Martinsson, forskare inom malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Mineral med volfram från Yxsjöberg.  Foto: Lina Hällström
Mineral med volfram från Yxsjöberg Foto: Lina Hällström

Professorerna Jan Rosenkranz, mineralteknik, och Åke Sandström, hydrometallurgi, ska identifiera och utveckla innovativa och platsspecifika utvinningsprocesser. Deltar i projektet gör också AB Yxsjö Gruvor som markägare av det tidigare gruvområdet.

Projektet REminE - Improve Resource Efficiency and Minimize Environmental Footprint - är tvärvetenskapligt samarbete mellan tre länder inom det Europeiska nätverket ERA-MIN. Partnerna är Luleå tekniska universitet, Universitetet Porto i Portugal och Research & Development National Institute for Metals and Radioactive Resources (INCDMRR) i Rumänien. Vid Luleå tekniska universitet ingår forskningsämnena Tillämpad geokemi, Malmgeologi, Mineralteknik och Processmetallurgi i projektet.

I Rumänien undersöks två olika typer av avfall på två olika platser, i Sasca och i Sasar. I Portugal, invigdes gruvan i Panasqueira år 1898 för utvinning av volfram, cassiterite och kopparkis, de två sistnämnda som biprodukter. Fram till 1912 drevs gruvan i mycket liten skala, men från 1928 blev den storskalig..

Lina Hällström

Hällström, Lina - Doktorand

Organisation: Tillämpad geokemi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser