Hoppa till innehållet

Internationella materialkonferensen FPCM hölls i Luleå

Publicerad: 4 juni 2018

Från 30 länder kom de främsta forskarna inom tillverkning av polymera fiberkompositer till Luleå och Norrbotten för konferensen FPCM-14. Materialet är inte minst viktigt för att kunna tillverka lättare bilar som kräver mindre energi.

– Konferensen blev precis så bra och uppskattad som vi hoppats på, de främsta forskarna var med och de yngre deltagarna presenterade viktiga resultat, säger Staffan Lundström, professor och ämnesföreträdare i strömningslära vid Luleå tekniska universitet, och ansvarig för den 14:e upplagan av den internationella konferensen Flow Processing in Composite Materials som för första gången hölls i Norden.

Flertalet plenary och keynote-föreläsare hade bjudits in. Bland annat Philippe Geubelle, professor vid universitetet i Illinois, USA. Hans forskargrupp hade just blivit publicerade i Nature, med nya rön om hur polymera kompositmaterial kan produceras mer energisnålt.

Professor Kristiina Oksman, ämnesföreträdare i trä- och bionanokompositer vid Luleå tekniska universitet, var också inbjuden som plenary speaker. Hennes presentation handlade om cellulosa nanomaterial och hur det används i kompositprocesser och förbättrar kompositens egenskaper.

– Jag tyckte det var en bra konferens och det var mycket trevligt att få hålla en plenary-presentation till forskarkolleger inom området. Det var också roligt att kunna visa Luleå och Norrbotten för alla internationella kompositforskare, många hade aldrig varit så långt norrut tidigare, säger Kristiina Oksman.

Förutom intressanta föredrag och diskussioner så innehöll konferensen även en utflykt till polcirkeln med ett stopp vid Storforsen.

Taggar