Hoppa till innehållet

Ministern fick se hur nanofibrer utvinns från morotsrester

Publicerad: 11 april 2016

Universitetet och TVM fick fint besök när Sveriges minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, bland annat besökte labbet på forskningsämnet trä- och bionanokompositer.

Kristiina Oksman, professor och ämnesföreträdare i trä- och bionanokompositer, visade labbet tillsammans med sina doktorander. Ministern fick se hur man gör nanofibrer av cellulosa, naturens egna supermaterial. Nanocellulosa har exceptionella styrkeegenskaper i klass med kevlar, och är till skillnad från kevlar också helt förnybart.

Forskargruppen trä- och bionanokompositer forskar på flertalet tillämpningar för nanocellulosa och de samarbetar med Europeiska partners för att producera nanofibrer från cellulosamaterial på en industriell skala.

– Ett av projekten är INCOM (Industrial Production Processes for Nanoreinforced Materials), ett EU-projekt där morotsrester från juiceproduktion används som råmaterial för att producera nanofibrer, vilket senare kan användas som förstärkning i kompositmaterial, säger Linn Berglund, doktorand på forskningsämnet trä- och bionanokompositer.

– Under de senaste åren har vi framgångsrikt producerat nanokompositer baserad på cellulosa i volymer på åtta kilo, genom att använda en teknik som kallas extrudering. Utvecklingen av processer för att producera bionanokompositer som enkelt kan skalas upp från laboratorium till industriell skala kommer att ytterligare öka dess användning, säger Natalia Herrera Vargas, också hon doktorand på trä- och bionanokompositer.

Taggar