Hoppa till innehållet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

BERTIM – building energy renovation through timber prefabricated modules

Publicerad: 26 september 2016

Byggsektorn står för cirka 40 % av den totala energiförbrukningen i Europa, och cirka 1/3 av Europas CO2-utsläpp. För att nå utsläppsmålen för år 2050, måste renoveringsgraden för delar av det äldre byggnadsbeståndet öka med upp till 2,9 %. För att öka renoveringstakten behövs effektivare renoveringsprocesser från design- till installationsfasen.

Användningen av prefabricerade moduler för renovering minskar arbetstid på plats, installationstid, intrång, samt materialförbrukning; men det finns ett behov av att skapa helhetsmetoder för att anpassa prefabrikationsprocesser till enskilda renoveringslösningar samt till massproduktion, med hjälp av digitala verktyg.

Som svar på dessa behov, kommer BERTIM ge: (1) Prefabricerade moduler för renovering med hög energiprestanda, och integration av fönster, isolering, VVS-system och elförsörjning. Modulerna kommer att baseras på trä och förnybara material för att minska klimatpåverkan. Monteringssystemet ska garantera en mycket kort installationstid och små störningar för de boende. (2) En innovativ renoveringsprocess som bygger på ett digitalt arbetsflöde från design- till installationsfasen. För att stödja renoveringsprocessen, ska ett renoveringsprojektverktyg utvecklas, med inriktning mot små och medelstora företag. Detta verktyg ska integrera BIM med CAD / CAM-verktyg och kompatibilitet med CNC-maskiner för masstillverkning. Det kommer att implementeras i tre industriella miljöer. (3) Lönsamma affärsmodeller för de aktörer som agerar potentiella ledare i lanseringen av renoveringsprocessen. Hela renoveringsprocessen och de utvecklade modulerna kommer att valideras i en fullskalig forskningsinfrastruktur, och demonstreras i två verkliga byggnader i olika klimatzoner (södra och norra Europa).

Finansiär

Horizon 2020 - The EU Framework Programme for Research and Innovation

Kontakt

Magnus Fredriksson

Fredriksson, Magnus - Universitetslektor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0910-585708