Fuktsensor ger träbroar längre livslängd

Eventuella fuktskador på träbroar kan upptäckas i tid tack vare en ny fuktsensor för tillståndsövervakning. Resultaten presenteras nu i en doktorsavhandling av Niclas Björngrim vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

– En skada på en bro som leder till förhöjda fuktvärden kan hittas i god tid tack vare fuktsensorn jag utvecklat. Detta gör att bron kan repareras innan fukten orsakat rötangrepp. På en av de broar vi studerat kunde vi hitta en fuktficka som berodde på en designmiss, problemet kunde åtgärdas innan trädetaljer behövde bytas ut, säger Niclas Björngrim, som nu kan titulera sig doktor i träteknik vid Luleå tekniska universitet.

Redo att ingå i tillverkning

Sensorn består av oisolerade elektroder som löper längs med hela djupet av trädäcket för att upptäcka eventuell fukt. Den kan användas för träkonstruktioner i allmänhet, inte bara broar.

– Tack vare fuktsensorn kan träbroar och andra träkonstruktioner bli mer konkurrenskraftiga jämfört med andra material tack vare att man kan säkerställa att den tekniska livslängden uppnås. Sensorn är redo att användas i tillverkningen, där den kan införas vid produktionen hos de svenska träbrotillverkarna.

EU:s strukturfonder och Formas har finansierat forskningen. RISE (före detta SP Trä) har varit samarbetspartner.