Benedikt Neyses
Benedikt Neyses, doktorand i träteknik vid Luleå tekniska universitet och grundare av Mobius. Foto: Erica Lång. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Han vill ta återvinning till nästa nivå

Ett globalt nätverk som på ett smart sätt matchar ett företags avfall med andra företags materialbehov. Det är tanken bakom uppstartsföretaget Mobius, vars koncept nu utvecklas av Benedikt Neyses som är doktorand i träteknik vid Luleå tekniska universitet.

– Vår vision är ett globalt nätverk som på ett smart sätt sammankopplar företag för att hitta de mest värdefulla återvinningsmöjligheterna. Vi tror att det finns stor potential för återvinning mellan branscher. Som exempel kan nämnas Fender Guitars, som släppte en serie med elgitarrer gjorda på träavfall från byggnader. Ett till synes värdelöst material omvandlades då till en produkt som såldes för 2000 dollar styck, säger Benedikt Neyses, doktorand i träteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå och grundare av Mobius.

Benedikt Neyses fortsätter med att förklara hur matchningen av material fungerar.

– Låt oss säga att vi har ett antal företag i olika branscher. Företag A skickar in ett materialerbjudande till Mobius. Mobius bearbetar ansökan och letar igenom alla materialansökningar som skickats in av användarna och hittar företag B som den bästa matchningen. Detta baseras på en algoritm som tar hänsyn till olika ekonomiska och miljömässiga parametrar.

Cirkulär ekonomi

De branscher som bedöms som särskilt intressanta är i nuläget textil, bioresurser (exempelvis trä, papper, naturfiber, biobränslen) samt byggbranschen. På sikt hoppas man kunna expandera till så många branscher som det går.

– För samhället skulle Mobius innebära att vi närmar oss en cirkulär ekonomi där våra värdefulla resurser ständigt kan återanvändas. Det blir mindre avfall och behovet av icke förnybara resurser minskar, vilket förstås är mycket bra för vår miljö, säger Benedikt Neyses.

Foto: Erica Lång
Emilia Markström och Benedikt Neyses.

Tagit hjälp av kolleger

Kollegerna vid LTU i Skellefteå har varit till god hjälp under uppstarten av Mobius, inte minst doktorandkollegan Emilia Markström som har en aktiv roll i företaget, exempelvis när det gäller kunskap om materialflöden inom bioresursindustrin.

– Mina kolleger kommer från olika områden inom trävetenskap och har olika färdigheter. Därför ger de mig värdefulla perspektiv på saker som jag aldrig skulle kommit på själv. Jag och Emilia har också skickat in en ansökan till Vinnova Circular Economy tillsammans med Luleå tekniska universitet, RISE och Linköpings universitet. Baserat på många branschrapporter och materialflödesanalyser fann vi att det finns en verklig potential för en tjänst som Mobius.

Idén till Mobius har funnits några år, men det var under förra året när Benedikt Neyses reste mycket som motivationen började komma på allvar.

– När jag reste runt i världen så var det en sak som slog mig, oavsett hur rik eller fattig en viss plats var så hade de en sak gemensamt: mycket slöseri med resurser. Jag tycker det är onödigt och personligen föredrar jag produkter gjorda på återvunnet material. I slutändan så handlar det om att både jag och Emilia vill lämna efter oss en lite bättre värld än den vi kom till, det vore väldigt häftigt att få göra en liten skillnad, avslutar Benedikt Neyses.

Mobius finns på Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn.

Benedikt Neyses

Neyses, Benedikt - Doktorand

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik