Publicerad: 1 oktober 2013

Speed paint

Johanna Gudmundsson, f.d. datorgrafikstudent visar vad man kan göra i Photoshop. Hon ansvarade för "Speed paint" där hon fotograferade besökaren och därefter förändrade bilden i photoshop till önskad karaktär. Monster och varulv var mest populärt.

3D skrivaren

3D Många intresserade sig för LTUs egen 3D-skrivare. Här berättar Emil Bond, LTU-student för TV4 s Johan Bakke vad den kan användas till.

Skerobotics

LTU, studiefrämjandet och Science center erbjuder kurser i legorobotbygge under hösten, med det nya EV3-legot som precis kommit ut på marknaden. Under Forskarfredag fanns möjlighet att testa, bygga och programmera sin egen legorobot.

Mobila e-tjänster - mer än bara skolmatsedeln

Dan Johansson, forskare på  LTU Skellefteå berättade vad mobilitet och e-tjänster har med varandra att göra och sambandet mellan fräcka mobilappar och myndigheter. Föreläsningen blickade även framåt där åhörarna fick vara med och skapa sin egen önskelista med förslag på tjänster där endast fantasin sätter gränser.

Trä-D i våra produkter.

3D-visualisering och simulering av trägrejer, allt från trumpinnar till båtar och träbroar. Målsättningen var att utveckla Real Virtual Reality-koncept, dvs att arbeta i en virtuell värld baserad på verkliga mätdata.

Föreläsare forskare Peter Bomark, LTU Skellefteå.

Framtidens trämaterial: Hot och möjligheter

Trä är ett idealt krettsloppsmaterial, dvs det bryts ner i naturen utan att belasta miljön på lång sikt. Men trä måste också kunna skyddas mot biologisk och kemisk  nedbrytning för att duga i konstruktioner. Den utmaning vi står inför idag är att klara denna balansgång.

Föreläsare forskare Olov Karlsson, LTU Skellefteå

I samarbete med LTU föreläste även:

• Ted Kjellsson, mannen bakom SVTs serie "Skrotarna".
  • Peter Strandberg, f.d. student och en av skaparna av spelet ImpactO.
  • Patrik Larsson, f.d. student och projektledare/anordnare av Nordsken.