Rekordmånga studenter på LTU Skellefteå

Publicerad: 6 september 2013

Antalet studenter på LTU Skellefteå är det högsta någonsin. Totalt 1.600 studenter har påbörjat utbildning på LTU Skellefteå varav 500 är programstudenter. Antalet LTU-studenter på Campus Skellefteå har mer än fördubblats de senaste tre åren.

Några av de nya studenterna som började var Heidi Rikberg, Gustav Kronvall, Astrid Lind och Allan Nordin som samtliga flyttat till Skellefteå för att börja studera.

Heidi Rikberg, Energiteknik kommer 5 mil utanför Helsingfors. Hon har en pojkvän som jobbar i Skellefteå och har även en morbror som pluggat och jobbat på LTU och som rekommenderat skolan.

- Dessutom är det helt andra prisklasser i Finland om man ska plugga, säger Heidi. Man får räkna med tredubbel hyra för en bostad där.

Gustav Kronvall, Stockholm, Basåret, hade tänkt gå Datorspelsutveckling i Skellefteå men kom inte in på utbildningen. Han valde istället Basåret för att få garanterad plats till LTUs Högskoleingenjörsutbildningar nästa år.

- Jag gillade datorspelet Magicka och fick reda på att det hade utvecklats av studenter som gått utbildning vid LTU Skellefteå så därför ville jag plugga här.

Allan Nordin, Maskinteknik kommer från Örebro.

- Min morbror rekommenderade utbildningen. Jag har alltid plockat isär grejer och inte vetat hur man sätter ihop dem så nu tänkte jag lära mig det.

Astrid Ling kommer från Billesholm och har påbörjat studier i Energiteknik.

- Jag valde Skellefteå för snön och vinteraktiviteter.

Glädjande för Skellefteå är att av de 240 nya LTU campus-studenterna, kommer 60% från andra orter än Skellefteå och dessutom har antalet kvinnliga studenter ökat.

I den utvärdering som gjordes vid studiestarten angav de nya studenterna att "Utbildningens kvalitet och anséende" var den främsta orsaken till att man valt LTU Skellefteå.