Hem med inslag av furu
Hemmiljö med inslag av interiört trä. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Populärt med trä i europeiska hem

Publicerad: 28 januari 2019

Många konsumenter vill gärna ha trä i hemmet, helst ljusa kulörer med synlig kvist. Det är några av de intressanta resultat som presenteras i en enkätstudie gällande preferenser för interiört trä som genomförts i sju europeiska länder.

Luleå tekniska universitet har varit projektägare för det treåriga projektet som genomförts tillsammans med branschorganisationen Svenskt Trä, Linköpings universitet och företagspartners. Studien är genomförd inom forsknings- och innovationsprogrammet BioInnovation. Enkätstudien genomfördes i Sverige, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Frankrike och Spanien och baseras på drygt 7 000 svar. Syftet med studien var att undersöka europeiska konsumenters preferenser gällande interiöra träprodukter samt kartlägga intressanta segment och exportmarknader för svensk träindustri.

– Studien visar att interiöra furuprodukter är en framtidsmarknad och träindustrin måste vara beredd på att kunna leverera de moderna träprodukter som kunderna efterfrågar. Med rätt stil, kulör och funktion finns det en väldigt stor potential för furu, säger Olof Broman, forskare i träteknik vid Luleå tekniska universitet.

I undersökningen framgår det att trä är ett efterfrågat material i många delar av hemmet, särskilt i vardagsrum och sovrum. Trägolv och väggpaneler i ljusa kulörer uppskattas i högre grad än mörka och färgglada. Köksluckor i trä är också populärt, särskilt i Sverige, Storbritannien och Polen, där över 60 procent av de tillfrågade föredrar detta. När det gäller trädörrar så är det mest populärt i Polen följt av Sverige och Norge. Synligt trä förstärker en viss inredningsstil, jämfört med om det inte finns. Rangorning av inköpsfaktorerna pris, kvalitet och utseende/design visade att de tre var i stort sett lika viktiga i alla länder. Möjlighet till hemleverans och hjälp med montage var också viktiga faktorer vid köp.

– Intressant är att i samtliga länder är det fler som gärna har synlig kvist i trägolv och väggpanel än de som föredrar kvistfritt. Synlig kvist ses alltmer som en intressant inredningsdetalj. Att välja furu för interiör design är även ett mer miljömässigt hållbart alternativ än exempelvis stål och plast, säger Björn Nordin, chef för Interiör och design på Svenskt Trä, i ett pressmeddelande.

För mer information, kontakta Olof Broman, projektledare

Olof Broman

Broman, Olof - Universitetslektor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik