Träforskare överraskade Wallenbergpristagare

Publicerad: 22 april 2016

Träforskarna vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå ordnade en överraskning för Federico Giudiceandrea, mottagare av Markus Wallenbergpriset 2016 tillsammans med Alexander Katsevich. De har utvecklat den första industriella datortomografen för sågverksindustrin.

Innovationen är ett resultat av 30 års forskning inom datortomografi för träindustriella tillämpningar vid SP och Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Samarbete i EU-projekt

– Det är starka känslor. Jag har jobbat hårt med det här projektet så det känns helt fantastiskt att få priset, säger Federico Giudiceandrea, vd för Microtec, till SVT.

Federico Giudiceandrea hade kommit till Luleå tekniska universitet i Skellefteå för att hålla en föreläsning. Vad han inte visste var att representanter för Wallenbergstiftelsen var på plats för att berätta att han var mottagare av Marcus Wallenbergpriset för att ha utvecklat en snabb skanner för sågverksindustrin tillsammans med Alexander Katsevich. Detta gjordes inom ramen för det europeiska forskningsprojektet CTPro som koordinerades av SP och där också Luleå tekniska universitet deltog.

Var pionjärer med datortomografi för trä

Det var Anders Grönlund, professor emeritus i träteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå, och Johan Oja, sågverkschef i Kåge, som hade nominerat Alexander Katsevich och Federico Giudiceandrea, till Marcus Wallenbergpriset.

– Det är en ingenjörsteknisk triumf och en ingenjörs dröm som går i uppfyllelse, säger Anders Grönlund.

Anders Grönlund tillhör de pionjärer som började med röngtenskanning av trästockar i Skellefteå redan för cirka 30 år sedan. Syftet med att använda datortomografi för hela trästockar är att upptäcka defekter i virket innan sågning. 2004 skapade Alexander Katsevich från USA en algoritm för mer exakta avbildningar och för ett antal år sedan lyckades Federico Giudiceandrea från Italien omsätta Katsevich teorier i praktiken då han utvecklade en snabb skanner för träindustrin. Redan efter ungefär ett år betalar sig investeringen av en 3D-skanner för ett medelstort sågverk, tack vare ett ökat förädlingsvärde av träråvaran.

Ny era för sågverksindustrin

– Innovationen markerar början på en ny era för sågverksindustrin. Tekniken möjliggör ett mer optimalt utnyttjande av timret, säger Marcus Wallenberg, ordförande i stiftelsen för Marcus Wallenbergpriset, i ett pressmeddelande. Prissumman är på två miljoner kr.

Förutom tillkännagivandet av Marcus Wallenbergpriset 2016 så anordnade Träcentrum Norr, inom vilket SP och träteknik vid Luleå tekniska universitet samverkar, ett seminarium om röntgenteknik där träforskare och representanter från sågverksindustrin deltog.

Nyheten i media