Dick Sandberg
Dick Sandberg, professor och ämnesföreträdare i träteknik vid LTU, blev årets handledare för doktorander 2016. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Träprofessor blev årets handledare

Publicerad: 29 november 2016

Dick Sandberg, professor och ämnesföreträdare i träteknik vid Luleå tekniska universitet, har fått teknologkårens pris som årets handledare i forskarutbildningen för 2016.

– Det är det bästa priset en lärare kan få, jag är mycket glad över uppskattningen, säger Dick Sandberg.

Det är doktoranderna via doktorandsektionen som nominerat kandidater, däribland Dick Sandberg. I konkurrens med många andra duktiga handledare vid universitetet var det alltså han som fick årets utmärkelse.

Motiveringen från Dicks doktorander lyder:

”Förutom att vara en erfaren forskare med gott rykte och hög kompetens inom sitt område, är Dick en förebild för doktorander. Dick har hittat en bra balans mellan det professionella arbetet och den personliga relationen till sina doktorander, vilket är en av många anledningar till att han är omtyckt och respekterad av såväl doktorander som många andra människor inom träforskning. Dick ger alltid snabb återkoppling och avsätter enormt mycket tid för sina doktorander. Trots att resande är en stor del av hans jobb svarar han på mejl inom timmen. Återkopplingen är alltid rak, ärlig, konstruktiv och minst sagt värdefull. Det som sticker ut mest är hans vilja och engagemang i att stötta.”

På frågan om han har något tips att ge andra handledare svarar han:

– Ge så mycket handledning som du hinner med, men därvid behöver handledning inte betyda leda vid hand.