Hoppa till innehållet

Värmebehandlad furu blir tålig päls

Publicerad: 26 februari 2016

Ekaterina Sidorovas licentiatavhandling handlar om att använda furu som beklädnadsmaterial för utomhuskonstruktioner, ett sådant exempel är projektet med storälgen, Stoorn.

– Min forskning började med att jag var involverad i Stoorn-projektet. Syftet var att utveckla material som kunde vara en bra ”päls” för storälgen. Då tänkte vi att värmebehandlad och oljeimpregnerad träpanel skulle kunna fungera som ett slitstarkt skydd och något som ser ut som päls. Tyvärr stannade det projektet upp och vi fortsatte inte forska på just den tillämpningen. Stoorn har i alla fall inspirerat mitt intresse för utomhuspaneler i kallt klimat, säger Ekaterina Sidorova, teknologie licentiat i träteknik vid Luleå tekniska universitet.

Splintved 2.0

I sin forskning har Ekaterina Sidorova undersökt hur behandlat trä kan användas som ett beklädnadsmaterial där väderbeständighet, utseende och hållbarhet är viktiga faktorer. Det trä hon tittat på är sideboards gjorda på splintved av furu. Anledningen till det valet är att svensk skog är rik på tallar, men tyvärr så är splintveden utsatt för snabb nedbrytning. Genom att modifiera egenskaperna hos splintved kan man få ett hållbart och pålitlig material för utomhusbruk

– Genom att modifiera träet kan man öka värdet på dessa sideboards. Nya modifieringsmetoder som är enkla och effektiva kan också sänka tillverkningskostnaden. De miljömässiga fördelarna med nya metoder är att det används mindre kemikalier och energi. Innan resultaten kan implementeras så behöver man välja en metod som passar den tänkta tillämpningen och sedan göra en ekonomisk analys.

Finansiärer för forskningen har varit Vinnova, TCN och Frans och Carl Kempes minnesstiftelse. Ekaterina Sidorova vill också tacka för stödet hon fått av sina kolleger i Skellefteå, inte minst handledarna Diego Elustondo, Olov Karlsson och Tom Morén, samt mentorn Ola Dagbro.

Kontakt

Läs även

Taggar