Hoppa till innehållet
insa
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

VA-teknik doktorander besökte INSA i Lyon

Publicerad: 24 juni 2018

Två av VA-teknik/Dag&Nät:s doktorander har besökt INSA i Lyon, Frankrike för att studera metoder för multikriterieanalyser samt lösningar för gröna tak.

Doktoranden Brenda Vidal har besökte professor Sylvie Barraud på INSA National Institute of Applied Sciences of Lyon, Frankrike, under fem veckor våren 2018. Sylvie har under lång tid arbetat med multikriterieanalys av dagvattenlösningar och speciellt med metoden ELECTRE III.  Metoden utvecklades i Frankrike på 60-talet och har använts i stor utsträckning inom VA-sektorn, speciellt inom hållbarhetsrelaterad forskning. Metoden bygger på ett rankningssytem som beaktar osäkerheter och gör det möjligt att kombinera både kvantitativa och kvalitativa kriterier. Syftet med besöket var att applicera ELECTRE III-metoden på Brendas projekt som involverar en jämförelse av olika små avloppssystem baserat på ett antal hållbarhetsindikatorer.

Under samma period besökte även doktoranden Joel Lönnqvist, Dag&Nät vid Luleå tekniska universitet, INSA för att träffa professor Jean-Luc Bertrand-Krajewski och doktoranden Rémy Bournique som arbetar med innovativa lösningar för gröna tak. Olika lösningar för flödesmätning och modellering av flöde från gröna tak demonstrerades och metoder för fältexperiment vid LTU diskuterades. En ny typ av gröna tak med lagringsutrymme under vegetationen som frigör vatten vid behov till vegetationen visades. Vid mycket kraftiga regn fylls lagringsutrymmet och en pump aktiveras som bräddar överflödigt vatten.

Brenda Vidal

Vidal, Brenda - Doktorand

Organisation: VA-teknik, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493574
Joel Lönnqvist

Lönnqvist, Joel - Doktorand

Organisation: VA-teknik, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493624