
Annelie Hedström, professor i VA-teknik
Annelie Hedström upptäckte sitt forskningsämne redan 1994, då hon kom i kontakt med kursen vattenbehandlingsteknik under sin grundutbildning. Det var den mest intellektuellt utmanande kursen som verkligen kändes som riktig ingenjörskonst – efter det var hon fast. Tack vare sin kreativitet, uthållighet och förmåga att få saker gjorda har hon många års framgångsrik forskning inom vatten- och avloppsteknik bakom sig.
I sin forskning fokuserar Annelie på avloppsfrågor: hur vi ska rena avloppet, hur vi ska få ut de resurser som finns i avloppet och hur vi ska bygga den infrastruktur som krävs för att ta hand om avloppet med så liten resursåtgång som möjligt. Hon är extra stolt över det 10-åriga projektet Dag&Nät, där forskningsgruppen vid Luleå tekniska universitet samarbetar med ett antal kommuner i Sverige för att möta morgondagens miljökrav när det kommer till dagvatten och ledningsnät. Hon jobbar bland annat med systemanalyser där hon säger att vi måste bli bättre på ta hänsyn till många olika aspekter för att uppnå bästa resultat, till exempel när vi utformar våra avloppsledningsnät eller hur vi ska ta tillvara näringsämnen från avloppet.
Hennes främsta drivkraft är att ta fram ny kunskap, att hitta nya metoder och arbetssätt för att vi i samhället ska bli bättre på att ta hand om vårt avlopp. Hon vill att hennes forskning ska göra ett avtryck i samhällsbyggandet, göra avloppen mer hållbara samt att den ska bidra till nödvändiga förändringar i lagstiftningen.
Annelie föddes 1972 i Ånäset, Västerbotten. Hon disputerade 2006 på Luleå tekniska universitet med en avhandling inom VA-teknik där hon tittade på hur vi kan använda reaktiva filtermaterial för att rena och återvinna kväve och fosfor från avlopp. På fritiden kopplar hon av med friluftsliv och trädgårdsarbete i stugan.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.