Hoppa till innehållet

Passivhuset i Kiruna kan bli årets bygge

Publicerad: 23 januari 2015

Det nybyggda Sjunde huset i Kiruna har nominerats till Årets Bygge 2015. Byggnaden är världens första passivhus i subarktiskt klimat. Det är forskare inom byggproduktion vid Luleå tekniska universitet som i samarbete med NCC och Tekniska Verken i Kiruna AB står bakom en rad speciallösningar som gör detta hus intressant.

I Kirunas subarktiska klimat med  ljusa somrar och mörka vintrar och  temperaturer ned till 40 grader Celsius krävs både kreativa och nyskapande idéer för att allt ska fungera. Byggnaden Sjunde huset  är utrustad med mätinstrument som under två, år när huset är bebott, skall analysera prestanda och tekniska lösningar.

–  Huset är delvis självförsörjande av hushållsel med hjälp av solceller och energisnål utomhusbelysning som lyser upp de mörka vinternätterna, säger Jutta Schade, Avdelningen för byggkonstruktion och produktion vid Luleå tekniska universitet.

Vatten och avlopp ligger nedbäddat  72 cm under marken och värms med hjälp av det närliggande fjärrvärmenätet.

–  Frostfritt djup är 3 meter i Kiruna så detta är en utmaning. För att minska vattenförbrukningen och minimera energiförbrukningen för varmvatten används en duschkabin med återvinning av värme och vatten - en så kallad ”NASA dusch”. Den sparar 90% vatten och 80% energi, säger Jutta Schade.

Vattnet som rinner ut i golvbrunnen samlas upp, renas och pumpas tillbaka. Därmed kan samma vatten använders om och om igen.  I den interna reningsanläggningen finns ett filter som drar till sig partiklar, bakterien och virus. Vattnet spolas ut helt när man har duschat färdigt. Bara 5 liter vatten förbrukas under en 10-minuters dusch.

Parhuset Sjunde huset är baserat på NCCs tidigare koncepthus Kuben, som har uppgraderats till passivhus. NCC beräknar att utvecklings- och produktionskostnaden ligger runt 70 procent högre än för ett vanligt Kubenhus. Huset i Kiruna har kostat ca 9 miljoner kronor men den förhållandevis höga kostnaden motiveras med att detta är produktutveckling inom NCC.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form.
 Priset är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Priset delas ut den 23 mars vid en gala i Stockholm.

Taggar