Hoppa till innehållet
på Havremagasinet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tema mikroplast på Havremagasinet, Boden

Publicerad: 4 oktober 2019

Den 3 oktober var Heléne Österlund till länskonsthallen i Norrbotten, Havremagasinet i Boden, och pratade på temat ”Mikroplast från stad till hav”. Detta var i samband med att konstnären Mattias Käll höll föredrag om projektet ”Förpackad” och konstverket ”Arvet”.

Mattias har under ett års tid samlat familjens plastskräp i de orange plastpåsar som Örebro kommun (ja, han bor alltså där) tillhandahåller för plastinsamling. Påsarna har han sedan placerat ut på platser han gillar och fotograferat dem. Plastskräp som hamnar på villovägar i naturen kan med tiden brytas ner till mikroplast. Det tros vara en stor källa till mikroplaster men forskningen kan ännu inte ge någon siffra på hur stor.

Heléne Österlund berättade om detta samt vilka andra källor till mikroplast som finns och hur de sprids från våra städer till omgivningen. Hon berättade också om den forskning som hittills gjorts av VA-teknik vid LTU och om två nyligen påbörjade projekt som VA-teknik medverkar i - µrban plastics och FanpLESStic-Sea som finansieras av Naturvårdsverket respektive Interreg Baltic Sea Region.

Interreg Baltic Sea, EU

Heléne Österlund, Biträdande professor

Telefon: 0920-492294
Organisation: VA-teknik, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser