Hoppa till innehållet
LTU Pressfoto Professor Maria Viklander -
Professor Maria Viklander, VA-teknik Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vattenpriset 2013 till Maria Viklander

Publicerad: 12 februari 2013

Priset utdelas till person eller grupp av personer verksamma inom de nordiska länderna och som genom idé, konstruktion, praktisk tillämpning, forskning, vetenskaplig avhandling etc. på ett betydelsefullt sätt främjat utvecklingen inom vattenvården.

Professor Maria Viklander, VA-teknik vid Luleå tekniska universitet, har tilldelats årets Vattenpris. Priset utgörs av ett hedersdiplom och ett pris på 40 000 kronor som ställs till förfogande av Föreningen Vatten, SWECO AB och ITT Water & Wastewater Sverige.

Motivering

Årets vattenpristagare har förmågan att tänka med både hjärna och hjärta på hur vi på bästa sätt förbättrar dagvattenhanteringen. Hon har förstått vikten av samspelet kring dessa frågor internationellt, nationellt, kommunalt och lokalt.

Maria Viklander disputerade 1997 på ämnet ”Snow quality in urban areas” och är idag professor vid institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet. Hon leder bland annat forskargruppen Stadens vattensystem och Klustret Dag&Nät.

Maria uppfattas som en eldsjäl. Hon är en uppskattad handledare för många doktorander och är fenomenal på att söka och erhålla forskningsmedel för både stora och små forskningsprojekt.

Maria Viklander får årets Vattenpris för sina forskningsframgångar men också för hennes fantastiska förmåga att entusiasmera, samverka och kommunicera, vilket i högsta grad främjat kunskapsspridningen i Sverige och omvärlden.