Hoppa till innehållet
Depict Lab

Använder Depict Lab i examensarbete

Publicerad: 4 april 2018

När Depict Lab sjösattes vid Luleå tekniska universitet blev uppmärksamheten stor. I labbet som kan ge en bild av hjärnans undermedvetna reaktioner, jobbar just nu Venla Nikula. Hon är sistaårsstudent på psykologi kandidat vid Luleå tekniska universitet, och använder den avancerade utrustningen i sitt examensarbete.

– Att ha möjlighet att använda Depict Lab i min C-uppsats känns roligt, motiverande och nästan lite overkligt. Det kanske är min enda chans att jobba med avancerad utrustning som det här, säger Venla Nikula.

Studenten är förtegen om syftet med sitt experiment, eftersom det är viktigt att testpersonerna inte påverkas. Men hon berättar att examensarbetet handlar om hur rekryterare reagerar på olika faktorer i ett personligt brev, och hur det relaterar till vilka som blir kallade på intervju.

För att få information om detta använder Venla Nikula främst en teknik som noggrant följer testpersonens ögonrörelser. På sin skärm ser Venla Nikula var testpersonen tittar och hur länge blicken stannar vid olika delar i det personliga brevet. Hon tar även hjälp av en teknik som analyserar testpersonens ansiktsuttryck. Denna metod kan ge viktig information om hur testpersonen reagerar på innehållet i det personliga brevet. 

– Det finns väldigt lite forskning om det personliga brevet. Depict Lab erbjuder mig en unik möjlighet att utföra ett experiment som inte har gjorts tidigare inom ramen för mitt examensarbete, avslutar Venla Nikula. 

Depict Lab
Venla Nikula visar hur ett experiment går till med hjälp av klasskompisen Therese Hammarlund. Foto: Melina Granberg
Depict lab
På sin skärm ser Venla Nikula var testpersonen tittar och hur länge blicken stannar vid olika delar i det personliga brevet. Hon tar även hjälp av en teknik som analyserar testpersonens ansiktsuttryck. Foto: Melina Granberg