SSAB
Jonna Barsk, verksamhetsstrateg på SSAB och Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Foto: Staffan Westerlund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Basindustrin behöver aktivt jämställdhetsarbete för sin överlevnad

Publicerad: 29 september 2020

Teknikutvecklingen kan inte i sig självt skapa jämställda arbetsplatser. Det menar Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Tillsammans med Jonna Barsk, verksamhetsstrateg på SSAB, höll hon ett föredrag på Vetenskapens hus i Luleå om förutsättningarna för att öka jämställdheten i basindustrin.

Basindustrin behöver mer jämställda arbetsplatser, inte bara av rättviseskäl utan för sin överlevnad.

– Vi på SSAB har ett stort behov av framtida kompetensförsörjning. För att kunna rekrytera rätt kompetens ur hela befolkningen måste vi vara en attraktiv arbetsplats för båda könen, säger Jonna Barsk.

SSAB har försökt att förbättra jämställdheten bland annat genom att rekrytera fler kvinnor som säsongsvikarier.

– Säsongsvikariat är inkörsporten till fast anställning. Vårt mål är att rekrytera 50 procent kvinnor till säsongsvikariat men än så länge utgör de bara 43 procent.

Forskningssamarbete – industri 4.0

SSAB samverkar med Luleå tekniska universitet i forskningsprojektet Industri 4.0 som leds av Lena Abrahamsson. Med ”4.0” åsyftas den fjärde industriella revolutionen, det vill säga digitaliseringen och AI-teknologin.

– Inom industrin finns en snudd på naiv optimism om vad tekniken kan åstadkomma för jämställdheten, säger Lena Abrahamsson.

Teknologisk utveckling medför förändringar men det krävs ett medvetet jämställdhetsarbete för att styra utvecklingen i den önskade riktningen. Det är inte givet att datoriseringen per automatik medför att fler kvinnor rekryteras till basindustrin med tanke på att datorbranschen och datorrelaterade utbildningar domineras av män.

– Den nya tekniken riskerar att könsmärkas om inte arbetsplatskulturen, dess normer, ja hela samhället får en kick i rumpan, säger Lena Abrahamsson.

Lena Abrahamsson

Lena Abrahamsson, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Arbetsvetenskap, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle