Kristina Johansson
Kristina Johansson, universitetslektor i arbetsvetenskap. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Skyddsombud i detaljhandeln – varför så få?

Publicerad: 16 oktober 2019

Kristina Johansson, universitetslektor i arbetsvetenskap, har startat ett nytt forskningsprojekt som handlar om varför det är så svårt att rekrytera skyddsombud inom detaljhandeln. Projektet heter ”Skyddsombud i detaljhandeln – varför så få?” och finansieras av FORTE.

Berätta kort om projektet?
– Det tycks allt svårare att rekrytera skyddsombud, inte minst i detaljhandeln. En del av problemet är detaljhandelns många små arbetsplatser och en relativt låg facklig anslutning. Men frågan är mer komplex och projektet ska undersöka frågan i relation till arbetsplatsernas organisation. Vilken betydelse har exempelvis den slimmade bemanningen, långa öppettider och otrygga anställningsförhållanden som karakteriserar detaljhandeln? Och hur kan svårigheterna att rekrytera skyddsombud förstås som en del av detaljhandelns ojämlikhetsmönster?

Vad är det mest angelägna med den här forskningen?
– Skyddsombud är ett centralt nav för den svenska modellen och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Om det systemet inte fungerar i en bransch som detaljhandeln som sysselsätter närmare 280 000 anställda behöver det utforskas och adresseras.