Hoppa till innehållet
Robotik och AI vid Luleå tekniska universitet  Foto: Petra Älvstrand
Robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet som arbetat tillsammans med NASA, MIT, Caltech och KAIST. Dariusz Kominiak, längst till vänster, George Nikolakopoulos, Andreas Papadimitriou, Björn Lindqvist, Anton Koval och Christoforos Kanellakis. Foto: Petra Älvstrand Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskare i världsklass inom robotik och AI

Publicerad: 12 september 2019

Robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet är i världsklass när det gäller robotik och drönarteknologi. Som deltagare i NASA:s lag i Subterranean Challenge kom de på andra plats i den första omgången i den internationellt prestigefyllda tävlingen.

– Vi har fortfarande inte insett omfattningen av framgången. Att vara bland de bästa i världen inom robotik är en fantastisk prestation, inte bara för vår forskargrupp utan för hela universitetet och dess positionering inom robotik och AI, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation vid Luleå tekniska universitet.

– Framgången är också en påminnelse om hur mycket du kan uppnå genom hårt arbete och engagemang.

I DARPA Subterranean Challenge, som är en av världens mest avancerade och prestigefyllda tävlingar inom robotik- och AI, tävlar robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet för NASA:s lag – CoSTAR. I laget ingår också California Institute of Technology (Caltech), Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Totalt deltar elva lag från hela världen i tävlingen och samtliga tillhör forskningseliten inom robotik och autonoma system.

Drönare i gruva

Subterranean Challenge består av tre deltävlingar och den första ägde nyligen rum i Pittsburgh, Pennsylvania. På plats i Pittsburgh fanns Christoforos Kanellakis, doktorand vid Luleå tekniska universitet som tillbringat de senaste sju månaderna på NASA Jet Propulsion Laboratory. Deltävlingens utmaning var att med hjälp av autonoma system kartlägga, identifiera och rapportera artefakter i en gruva. En del lag använde sig av drönare, andra av markgående robotar. Utmaningen passade Luleåforskarna perfekt eftersom de har många års erfarenhet från autonoma robotoperationer.

– Det finns många forskargrupper runt om i världen som framgångsrikt lyckats flyga autonoma drönare inomhus i labb. Men få förutom vår grupp har förmågan och kunskapen att flyga utomhus och därmed minska klyftan mellan teori och den verkliga världen, säger George Nikolakopoulos.

Fler deltävlingar

Och fler utmaningar väntar – tävlingen är som sagt inte över. Nästa deltävling, som handlar om att utforska urbana underjordsmiljöer, äger rum i februari nästa år. I augusti samma år är det dags för den avslutade omgången som ska avgöras i ett nätverk av grottor.

– Hemligheten med vår framgång är mycket enkel; det handlar om kontinuerligt och oavbrutet arbete med fullt fokus på tävlingsmomentet. Vi har lagt ner otroligt mycket tid på uppgiften, inte minst på kvällar och helger. Nu förbereder vi oss och ser fram emot nästa etapp i tävlingen, säger George Nikolakopoulos.

Kontakt

George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491298
Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar