Hoppa till innehållet
Nordic Process Control Award, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Wolfgang Birk, professor i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet, tillsammans med pristagaren professor Thomas F. Edgar. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nordic Process Control Award till Thomas F. Edgar

Publicerad: 18 mars 2022

Professor Thomas F. Edgar har tilldelats Nordic Process Control Award. Thomas F. Edgar har en enastående akademisk karriär inom reglerteknik bakom sig och han fick ta emot utmärkelsen vid Luleå tekniska universitet under den 23:e upplagan av Nordic Process Control Workshop.

Thomas F. Edgar är George T. och Gladys H. Abell ämnesföreträdare emeritus i kemiteknik vid University of Texas i Austin och tidigare chef för UT Energy Institute. I 50 år har Thomas F. Edgars akademiska arbete koncentrerats på processmodellering, styrning och optimering, och han har publicerat över 500 artiklar och bokkapitel om bland annat kemiska reaktorer, energisystem och halvledartillverkning. Hans forskning har fokuserat på reglerteori och beräkningar för icke-linjära och storskaliga system och han har handlett mer än 80 doktorander.

Thomas F. Edgar är medförfattare till två ledande läroböcker och var med och grundade Smart Manufacturing Leadership Coalition, som utvecklar mjukvaruverktyg för att spara energi i industrianläggningar. Han har skapat ett varaktigt bidrag till området och var banbrytande för tillämpningen av avancerad reglerteknik och optimeringsmetoder för kemiska processer och energisystem. Priset delades ut till Thomas F. Edgar under Nordic Process Control Workshop av ordföranden för Nordic Process Control Working Group, Wolfgang Birk, professor i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet.

Nordic Process Control Award delas ut till framstående yrkesverksamma inom reglerteknik som har gjort en bestående och betydande insats inom området.