Elias Small
Elias Small har fått stipendium ur Per Bengtssons stiftelse och ska nu arbeta med att ta fram en standard för mikroprocessteknik. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stipendium bidrar till ny standard

Publicerad: 18 augusti 2017

Elias Small, nyutexaminerad civilingenjörsstudent i rymdteknik, har tilldelats stipendium ur Per Bengtssons stiftelse. Han ska nu ta fram en ny standard inom mikroprocessteknik.

Elias Small ska använda stipendiet till att utveckla ett system för att standardisera den mjukvara som används när en robots realtidssystem ”pratar” med hårdvaran, det vill säga en dator. Förenklat handlar det om att standardisera länken mellan de två systemen realtid, mjukvaran, och icke realtid, hårdvaran.

– Tidigare har alla fått skriva sin egen kod för att sensorerna ska prata med datorn. Om det istället finns en mall för mjukvaran skulle det bespara oss mycket tid, säger Elias Small.

– Men det finns fler fördelar än att vi vinner tid när vi gör nya prototyper. Vi säkrar också att vi får ett system från vilket inga data går förlorad när vi genomför experiment. Och med en standard är det dessutom enklare att felsöka och laga om något går sönder.

Mycket programmering

För Elias Smalls del handlar arbetet mycket om att klura ut vilken kod som ska användas och skrivas. Det blir således en hel del programmering.

– Jag tycker om mikroprocessteknik; kopplingen mellan hårdvara och mjukvara. Mitt examensarbete handlade om drönare, jag har ett intresse för robotik och gillar att programmera. Därför passar den här uppgiften mig perfekt, säger Elias Small.

Förutom till Elias Small delade stiftelsen även ut stipendier till Thasshwin Mathanalal respektive Bexusprojektet EXIST.

Per Bengtssons stiftelse utlyser sedan 2007 stipendier till studenter och doktorander vid Luleå tekniska universitet. Stipendiemottagarnas studier ska vara inriktade mot områden med anknytning till tekniska realtidssystem eller realtidsoperativsystem.