Reglerteknik
Robotikgruppen som arbetar med autonoma drönare vid Luleå tekniska universitet: Christoforos Kanellakis, doktorand, längst till vänster och just nu på utbyte hos JPL i Kalifornien, Sina Sharif Mansouri, doktorand, George Nikolakopoulos, professor, Dariusz Kominiak, 1:e forskningsingenjör och Emil Fresk, post doktor. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Robotikforskning uppmärksammad av IVA

Publicerad: 17 januari 2018

Robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet och deras forskning kring autonoma drönares inspektion av vindkraftverk, har uppmärksammats av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

IVA summerar årligen svensk forskning och presenterar framsteg och särskilt imponerande prestationer. På 2017 års lista över framstående forskning, återfanns robotikgruppens arbete.

– Vårt arbete med inspektion av vindkraftverk ingår i EU-projektet Aeroworks. Syftet med projektet är att få många autonoma drönare att arbeta tillsammans för inspektion av åldrande infrastruktur. I det här specifika fallet som IVA uppmärksammade var det vindkraftverk ägda av Skellefteå kraft, ett företag som också deltar i projektet, säger George Nikolakopoulos, professor i reglerteknik.

Vad innebär ett IVA:s uppmärksamhet för din forskargrupp?

– För oss, och även för Luleå tekniska universitet, är det en kvalitetsstämpel. Men det är också en inspireration för ett fortsatt intensivt arbete med autonoma drönare, säger George Nikolakopoulos.

– Publiciteten kommer sprida vårt arbete och vår kompetens runt om i Sverige och förhoppningsvis når vi inte bara akademiska partners utan även många starka industriella intressenter. Vår tekniska beredskap inom området autonom luftinspektion har nått kommersialiseringsnivåer och det finns stor potential för autonom inspektion inom industrisektorn, vilket jag tror IVA identifierat. 

Robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet satsar kraftigt inom områdena flygrobotik och biorobotik med avancerad AI, två expansiva ämnen med potential att faktiskt påverka människors vardag.

– Vårt mål är att ta robotiken utanför labbet och kunna göra verklig och mätbar skillnad, säger George Nikolakopoulos.

Se IVA:s presentation nedan, robotikforskarnas bidrag återfinns 56.05 minuter in i filmen.

Kontakt

George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor

Telefon: 0920-491298
Organisation: Reglerteknik, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar