Från till Botswanas diamantgruvor till Råneå älv
Från till Botswanas diamantgruvor till Råneå älv Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Från till Botswanas diamantgruvor till kylan i norra Sverige

Publicerad: 11 september 2017

Mpho Ndebele har via ett stipendium från Svenska institutet fått möjligheten att studera ett mastersprogram i Sverige. Svenska institutet ger studenter från hela världen en möjlighet att vidareutveckla sina studier och utvecklas till innovativa forskare. Studenterna får också möjligheten att interagera med det svenska samhället.

Varför valde du att studera Masterprogrammet i Geovetenskap?

– Jag är en geolog med fokus på mineralogi och hydrogeologi, Jag valde studera detta mastersprogram för att lära mig använda den senaste tekniken för prospektering men och också att lära mig mer om hur man kan skydda miljön under gruvdrift för att säkerställa hållbarhet.

Vad är din bakgrund i Botswana?

– Gruvindustrin, särskilt diamantbrytningen, är kärnan i Botswanas ekonomi. Diamantintäkterna har gjort landet välmående. Jag har arbetat som prospekteringsgeolog för kolgruvan Morupule och som konsult inom hydrogeologi konsult för diamantgruvan i Debswana.

Vad tycker du om Luleå och norra Sverige?

– Det är väldigt kallt i jämförelse med var jag kommer ifrån. Luleå är en fin stad med trevliga och välkomnande människor. Jag har inte utforskat mycket av norra Sverige men skulle gärna besöka Kiruna där den största järnmalmsgruvan i Europa ligger.