Hoppa till innehållet
fysio forskn figur
Med rörelsen i centrum bedriver vi forskning inom de ovanstående områdena. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fysioterapi

Forskning inom fysioterapi handlar om rörelsen och dess samband med kropp, funktion, upplevelse, lärande och interaktion.

Ämnesbeskrivning:

I ämnet fysioterapi ses rörelse som ett medel för hälsa och livskvalitet. Forskning inom fysioterapi handlar om rörelsen och dess samband med kropp, funktion, upplevelse, lärande och interaktion. Det vetenskapliga underlaget omfattar biomekaniska, fysiologiska, psykologiska, sociala och existentiella perspektiv
Fysioterapi är en världsomspännande akademisk disciplin och en av de största professionerna inom hälsoområdet globalt. Läs mer på World Physiotherapy och Fysioterapeuterna.

Vår forskning: 

Med rörelsen i centrum bedriver vi forskning inom de områden som finns i figuren ovan. Forskningens stöds av teoretiska och metodologiska perspektiv på hälsopromotion och beteendeförändring samt motorisk kontroll och kapacitet.

Viktig infrastruktur utgörs av Rörelselaboratoriet och Mobila fysiologilabbet.

Vi har till och med 2021 publicerat 271 artiklar i refereegranskade internationella tidskrifter, med totalt 4 564 citeringar i Web of Science. Bland de mest framträdande tecknen på genomslag är:

  • Vinnare av 2015 års Excellence Award i en ledande tidskrift inom ortopedmedicin. Läs mer här
  • Två medarbetare utsågs 2018 till Årets Innovatörer vid LTU och erhållit nationell utmärkelse för ett stort projekt för fysisk aktivitet bland barn. Läs mer här och här.  
  • Två publikationer med medförfattarskap från ämnets forskare utnämnts att tillhöra de 20 främsta inom internationell fysioterapi genom historien(2019). Läs mer här, här och här. 

Vår utbildning

Ämnet Fysioterapi är starkt engagerat i utbildning. Vi bedriver grundutbildning mot Fysioterapeutexamen, magisterutbildning i Fysioterapi och masterutbildning inom Ortopedisk Manuell Terapi. Vi är också engagerade i kanditatutbildning i Hälsovägledning.
Forskarutbildning bedrivs i anslutning till Akademin för framtidens hälsa.