Tonmay Sarkar, Suman Dahiya, Samar Dahiya och Aparna Sarkar från New Dehli besöker Luleå tekniska universitet. Foto: Erica Lång

Fortsatt utbyte med Indien

Publicerad: 23 oktober 2014

I veckan besöks Institutionen för hälsovetenskap av Dr Aparna Sarkar och Dr Suman Dahiya från Amity University, New Dehli. Syftet är att utvärdera lärarutbytet och titta på möjligheter för studentutbyte.

Lärarutbytet med Amity University har pågått sedan 2009 i flera olika projekt. Många gånger har lärare från fysioterapeutprogrammet besökt universitet i New Dehli och tvärt om.
– Målet är att alla anställda inom vår fakultet ska göra ett besök vid Luleå tekniska universitet. Universitet har ett gott rykte och de anställda är jordnära, säger biträdande professor Aparna Sarkar.

Det blir en familjär stämning när Dr Aparna Sarkar och Dr Suman Dahiya stiger in i fikarummet med sina söner. De har redan träffat många anställda på fysioterapeutprogrammet.

– Det är väldigt roligt att många av våra ansökningar till Linnaeus-Palme gått igenom. Det betyder att de anser att vårt samarbete är värdefullt, säger Anita Melander Wikman, biträdande professor i fysioterapi.

Linnaeus-Palme programmet ska långsiktigt stimulera samarbeten på ömsesidig nytta mellan universitet i Sverige och utvecklingsländer. Samarbetena sker i projektform och bygger på lärar- och studentutbyten. Syftet är att höja kvaliteten på den högre utbildningen genom att integrera globala perspektiv i lärandet.

Under sex dagar ska de utvärdera samarbetet kring lärarutbytet och undersöka möjligheter för ett studentutbyte.
– Amity University arbetar väldigt internationellt och det är något som vi kan lära av dem. I Indien är de även långt fram vad gäller teknik, medan vi har mycket kunskap inom e-hälsa och äldrevården, så här har vi ett område att samarbeta kring, säger Anita Melander Wikman.

Amity_University2.jpg
Trevlig stämning i fikarummet med besökare från New Dehli och lärare på fysioterapeutprogrammet.