Fredrik_Larsson_LTU
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fysioterapeut blev Årets alumn 2017

Publicerad: 16 november 2017

Den ärofyllda titeln Årets alumn vid Luleå tekniska universitet gick 2017 till Fredrik Larsson. Den före detta studenten på fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet är idag fysioterapeut för IFK Göteborg och även för det svenska herrlandslaget i fotboll.

Det är otroligt smickrande att få det här priset. Jag är otroligt glad och stolt över utmärkelsen. Det här är ett fantastiskt sammanhang att få vara en del av, en stor ynnest. Stort, stort tack, säger Fredrik Larsson.

Tillgänglig 24 timmar om dygnet

Fredrik Larsson, kommer från Trollhättan och bor i Göteborg. Han är anställd som fysioterapeut för IFK Göteborg/IFK Kliniken Rehab. I år har han dessutom fått det hedersamma och eftertraktade uppdraget att vara fysioterapeut för Sveriges herrlandslag i fotboll. Ett drömjobb för många. Det är ett arbete som innebär att vara tillgänglig 24 timmar om dygnet för spelarna, att kunna se nyanser från dag till dag och göra rätt bedömning när det gäller rehab, spel och träning.
Det gäller att inte bara ha mycket god kunskap och praktisk erfarenhet inom fysioterapi och fotboll, utan att även ha ett stort mått av integritet, i en extremt resultatinriktad bransch.
Mycket handlar också om att våga satsa när det behövs och att kunna stå emot, när trycket blir stort från intressenter och publik att kanske få se en viss spelare på plan, men som fortfarande inte håller på grund av skador.

Positiva minnen från utbildningen

Fredrik Larsson var själv spelare i Trollhättans BoIS i början på 1990-talet. 2006 blev han fysioterapeut för Kopparbergs FC, sedan för Örgryte och därefter för IFK Göteborg.
Han läste till fysioterapeut på Luleå tekniska universitet, medan utbildningen fortfarande låg i Boden.
Han tycker att utbildningen gav en fantastisk grund för ett yrke han älskar och som innebär en möjlighet att ständigt utvecklas.
Från tiden på Luleå tekniska universitet och fysioterapeututbildningen har han bara positiva minnen, med små klasser och engagerade lärare.

­– Lärarna gav oss studenter utrymme att bli självständiga. Vi fick utveckla vår förmåga att analysera, att lita till vår egen förmåga och lära oss att ta stor hänsyn till själva människan ur ett holistiskt perspektiv. Vi lärde oss att det som fungerar för en person inte alltid fungerar för en annan beroende på var en person befinner sig motivations- och behovsmässigt. Vi uppmuntrades att våga resonera kring saker och ting och att bära med oss ett kritiskt förhållningssätt till metoder och behandlingar. Det här förhållningssättet bär jag med mig inte bara i rollen som fysioterapeut, utan även i övriga livet, säger Fredrik Larsson.

Inför prisceremonin där priset till Årets alumn delades ut gjordes en video med Fredrik Larsson, där han filmades under en träning med IFK Göteborg. Videon visades för första gången i samband med prisceremonin. Se filmen nedan.