Kronprinsessparet stödjer Aktiva skoltransporter

Publicerad: 24 november 2017

Projektet Aktiva skoltransporter är ett av fyra projekt som beviljats anslag för första gången från Kronprinsessparets stiftelse. Varje år delar stiftelsen ut anslag till projekt som verkar för god hälsa och stärkt gemenskap bland unga och barn i Sverige.

– Det känns jätteroligt att vi får ta emot ett bidrag från Kronprinsessparets stiftelse. Det gör det möjligt för oss att fortsätta utveckla projektet och att sprida vidare goda erfarenheter och inspirera fler att följa efter, säger Anna-Karin Lindqvist, forskare inom fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.

Totalt har tretton projekt beviljats anslag, varav nio har fått fortsatt anslag.  Syftet med stiftelsen är att alla barn ska växa upp till trygga och starka individer med en positiv framtidstro oavsett förutsättningar.  Med hjälp av expertrådet väljs projekt ut som skapar en positiv förändring i samhället.

Ökar barnens fysiska aktivitet

Projektet Aktiva skoltransporter bygger på gamification, delaktighet och integration i lärande, något som visat sig vara framgångsrik i ett lyckat pilotprojekt.

Förekomsten av aktiva skoltransporter har tyvärr minskat från att 90 procent av barnen gick för 30 år sedan till cirka 50 procent idag.
– Genom att använda gamification och delaktighet har vi genomfört ett lyckat pilotprojekt för barn i åk 1. Projektet ökade barnens fysiska aktivitet och möjliggjorde en integrering av lärande på ett lekfullt sätt, säger Stina Ruthberg, universitetslektor inom fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.

Förutom att det utvecklade barnens kunskaper och stärkte deras självkänsla så främjades samhörighet i klassen och den psykosociala miljön förbättrades. Dessutom ändrades föräldrarnas attityd, deras tilltro till barnens förmåga att på ett säkert sätt kunna gå och cykla till skolan ökade.

Anna-Karin Lindqvist

Anna-Karin Lindqvist, Universitetslektor

Organisation: Fysioterapi, Hälsa och rehabilitering, Institutionen för hälsovetenskap
Stina Rutberg