Peter_Michaelson
Peter Michaelson, huvudutbildningsledare och lektor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, är en av medförfattarna till den prisade artikeln. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Pris till artikel om ländryggsbesvär

Publicerad: 9 februari 2016

Peter Michaelson, Luleå tekniska universitet, har tillsammans med Ulrika Aasa, Björn Aasa och Lars Berglund, Umeå universitet, skrivit en forskningsartikel om fysisk träning som minskar ländryggssmärta. Artikeln har utsetts till vinnare av 2015 års JOSPT, Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, Excellence in Research Award.

– Det är hedrande att patientnära forskning genomförd i ett samarbete mellan våra två nordligaste universitet har fått sådan uppmärksamhet i världen. Det känns stimulerande inför framtiden, säger Peter Michaelson, lektor inom fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.

Artikeln, som publicerades i den ansedda tidskriften Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, är en klinisk studie där 70 patienter har fått utföra två olika former av fysisk träning för att minska sin ländryggssmärta. Uppföljning med patienterna gjordes efter 2 och 12 månader.

Studien visade att specifik rörelse kontrollträning ger bättre resultat för vardagsfunktionen i jämförelse med marklyftsträning, men att båda träningsformerna ledde till meningsfulla förbättringar av patienternas smärtintensitet och muskelfunktion.

Artikeln publicerades i februari 2015 i Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, en internationell vetenskaplig tidskrift som publicerar forskning om ortopedi, fysioterapi och idrottsmedicin.

Motiveringen är att artikeln är välskriven och knyter ihop tidigare forskning med praktiknära forskning på ett excellent sätt och att den tillför kliniskt arbetande fysioterapeuter ny kunskap.

Prisutdelningen sker i Anaheim, Kalifornien, den 18 och 19 februari i år.

I media:

Peter Michaelson

Peter Michaelson, Biträdande professor, Huvudutbildningsledare

Organisation: Fysioterapi, Hälsa och rehabilitering, Institutionen för hälsovetenskap